Fitch: Διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας σε «ΒΒ+»

Fitch: Διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας σε «ΒΒ+»

Τη διατήρηση της πιστοληπτικής της ικανότητας της Πορτογαλίας σε «ΒΒ+» ανακοίνωσε η Fitch παρά τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχτηκαν τα ομόλογά της αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους FT, η Fitch, όπως και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης έχει κατατάξει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε junk.

Η Fitch αναμένει επιβράδυνση στην αύξηση του ΑΕΠ στο 1,5% για το 2016 και στο 1,3% για το 2017.

Σύμφωνα με την έκθεση της Fitch, η αξιολόγηση της Πορτογαλίας περιορίζεται από το υψηλό χρέος, την αδύναμη οικονομική της ανάπτυξη και τα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, ενώ το δημόσιο χρέος βρισκόταν στο 129% του ΑΕΠ το 2015.

Στα θετικά της αξιολόγησης είναι το υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το στερεό θεσμικό πλαίσιο και το ισχυρό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σχολιάζοντας τα φορολογικά έσοδα για το πρώτο εξάμηνο το 2016, ο οίκος αναφέρει πως ήταν σύμφωνα με τις αρχικές προσδοκίες της κυβέρνησης ενώ τα έσοδα έχουν αυξηθεί από τις νέες εισφορές και τους έμμεσους φόρους, με τις δαπάνες να έχουν περιοριστεί.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι για το στόχο του ελλείμματος στο 2,2% για το 2016 εξακολουθούν να υφίστανται, συμπεριλαμβανομένης και της αβεβαιότητας για την πλήρη εφαρμογή διάφορων μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής. Για τους λόγους αυτούς η Fitch διατηρεί την επιφυλακτικότητά της για την πρόβλεψη του ελλείμματος στο 2,7% για το τρέχον έτος.