Fitch: Αυξάνονται οι πιθανότητες ενός καταστροφικού Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ

Fitch: Αυξάνονται οι πιθανότητες ενός καταστροφικού Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ

Το αυξανόμενο κίνδυνο ενός "πικρού" και οικονομικά καταστροφικού Brexit, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της Μεγάλης Βρετανίας βλέπει ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.

«Ένα δύσκολο Brexit, χωρίς συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε., που θα προκαλέσει αναταραχή αποτελεί πλέον ουσιαστική και αυξανόμενη πιθανότητα», ανέφερε ο οίκος σε έκθεση για το πώς το Brexit μπορεί να επηρεάσει την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας.

Ο οίκος αξιολογεί επί του παρόντος το αξιόχρεο της Βρετανίας με "ΑΑ με αρνητικές προοπτικές", κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή μια περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της.

Προηγουμένως ο Fitxh είχε προβλέψει ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2019, με την υπογραφή μιας μεταβατικής συμφωνίας και τον καθορισμό του περιγράμματος μιας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας με την Ευρώπη.

Ωστόσο, η Τερέζα Μέι αγωνίζεται να πείσει το κόμμα της να υποστηρίξει την δική της πρόταση για το Brexit, την ώρα που η Ε.Ε. έχει διατυπώσει αντιρρήσεις για βασικά σημεία του σχεδίου της Βρετανής πρωθυπουργού, υποδεικνύοντας ότι θα επιδιώξει να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις, κάτι που θα μπορούσε να εμβαθύνει το χάσμα εντός των Συντηρητικών.

"Η εντατικοποίηση των πολιτικών διαιρέσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και η αργή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. σημαίνουν ότι υπάρχει ένα τόσο ευρύ φάσμα δυνητικών αποτελεσμάτων του Brexit, που κανένα μεμονωμένο σενάριο δεν προκρίνεται ως περισσότερο πιθανό", αναφέρει ο Fitch.