FT: Ελλάδα, η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που γυρίζει την πλάτη στον λαϊκισμου

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, 15:26
-A +A
FT: Ελλάδα, η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που γυρίζει την πλάτη στον λαϊκισμου

Αντιμέτωπος με μεγάλα εμπόδια ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι σχολιάζοντας τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που αν και πληγείσα βαθιά από την κρίση, γυρίζει την πλάτη της στο λαϊκισμό

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε και η ΧΑ έμεινε εκτός βουλής –πρόκειται για μια καταπληκτική μεταμόρφωση –που όμως δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει από τις προκλήσεις που παραμένουν.

Η πλειοψηφία της ΝΔ στο κοινοβούλιο δίνει στον Κ. Μητσοτάκη σχετική ελευθερία, τουλάχιστον «στα χαρτιά» να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, είναι αντιμέτωπος με μεγάλα εμπόδια για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Η προστασία των θεσμών πρέπει να είναι προτεραιότητα –έλεγχος δαπανών, προσέλκυση επενδύσεων και έργα υποδομών για να εκμοντερνιστεί η οικονομία και να μειωθεί η εξάρτησή της από τον τουρισμό. Τα εμπόδια θα είναι πολλά και θα χρειαστεί μεγάλη αποφασιστικότητα από τον νέο πρωθυπουργό. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να ιεραρχήσει προτεραιότητες, προωθώντας μέτρα που θα τονώσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, θα διευρύνουν τη φορολογική βάση και θα αυξήσουν τις επενδύσεις. Οι ελληνικές αγορές χαιρέτισαν την προοπτική μεταρρύθμισης. Η ΝΔ πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτή θα γίνει.

Guardian: O Τσίπρας κέρδισε τους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά όχι τους ψηφοφόρους

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αρχικά ένας ριζοσπάστης, αντισυστημικός αριστερός, του οποίου οι απαιτήσεις για αναμόρφωση των κανόνων της Ευρωζώνης αποτελούσαν κάποτε απειλή για την καθεστηκυία ευρωπαϊκή τάξη. Ωστόσο, πριν μια εβδομάδα, φημολογούνταν το - όχι ιδιαίτερα πιθανό βέβαια - ενδεχόμενο να αποτελέσει υποψήφιο για κάποια κορυφαία θέση της ΕΕ.

Ο 44χρονος πολιτικός έχει σίγουρα διανύσει μια μακρά πορεία, δυστυχώς για αυτόν όμως, αυτή τη φορά φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός δεν ήταν μαζί του.

Η ισχυρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρνει στο φως αυτή την απόκλιση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. Μετά την αλλαγή πορείας του το 2015, όταν δέχτηκε τους σκληρούς όρους διάσωσης που επέβαλε η ΕΕ παρά το αντίθετο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Αλέξης Τσίπρας κατέστη, στην αντίληψη πολλών στην ΕΕ, «ένας από αυτούς».

Ο Τσίπρας εφάρμοσε πλήρως την τελευταία φάση του προγράμματος λιτότητας, ενώ η πρόσφατη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία ενίσχυσε την αποδοχή του Τσίπρα από τις Βρυξέλλες. Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός πως πλέον επικροτείται από άτομα σαν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η ιδεολογική του ευελιξία δεν φαίνεται να έχει απήχηση στους ψηφοφόρους. Ο Τσίπρας είχε στοιχηματίσει στις γενναίες προεκλογικές παροχές που πραγματοποίησε, προκειμένου να μετριάσει τον οικονομικό πόνο των τελευταίων ετών.

Αλλά η απογοήτευση για την υψηλή ανεργία και για την μη πραγματοποίηση των αρχικών του υποσχέσεων για αυξήσεις στις κοινωνικές δαπάνες και τις συντάξεις είναι ευρεία. Ο Μητσοτάκης από την άλλη πλευρά, ανέλαβε την εξουσία υποσχόμενος περικοπή φόρων, μεταρρύθμιση του κράτους και το τέλος του πελατειακού συστήματος, ένα πρόβλημα που έχει ταλανίσει το κόμμα του κατά το παρελθόν. Ο Τσίπρας έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να παραμείνει ενεργός στην πολιτική για τα επόμενα 20 χρόνια και δεν υπάρχει αμφιβολία πως έχει τη δυνατότητα να επανέλθει σε περίπτωση που ο Μητσοτάκης αποτύχει, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 11/12/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα