Fed: Νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5%-1,75%

Fed: Νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5%-1,75%

Σε νέα μείωση των επιτοκίων της, την τρίτη συνεχόμενη, προχώρησε σήμερα η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed),  προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη στη χώρα που παρουσιάζει σημεία επιβράδυνσης.

Ειδικότερα, η Νομισματική Επιτροπή της Fed αποφάσισε να μειώσει τα βασικό της επιτόκιο αναφοράς κατά 0,25 δηλαδή στο εύρος του 1,50-1,75%, χωρίς ωστόσο να δώσει ενδείξεις για περαιτέρω μείωση στο προσεχές διάστημα.

Όπως και την τελευταία φορά, τον Σεπτέμβριο, η Νομισματική Επιτροπή της Fed επικαλέστηκε την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τον χαμηλό πληθωρισμό για την απόφασή της.

Σε σχέση με τις προηγούμενες μειώσεις, η διαφορά στην ανακοίνωσή της τώρα είναι ότι δεν υπάρχει η αναφορά ότι η Fed «θα ενεργήσει με τον κατάλληλο τρόπο για να στηρίξει την ανάπτυξη». Οι αγορές ενδέχεται να ερμηνεύσουν αυτήν την έλλειψη ως ένδειξη ότι έφτασε στο τέλος του αυτή η «προσαρμογή», όπως την αποκαλεί ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του ανέφερε ότι πλέον μόνο μια σημαντική επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής (outlook) θα δικαιολογεί πλέον μια νέα μείωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κίνδυνοι ύφεσης έχουν περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, οι καταναλωτές βρίσκονται σε καλή κατάσταση και οι δαπάνες του δίνουν ώθηση στην οικονομία των ΗΠΑ.

Οι βασικοί κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία, σημείωσε ο κ. Πάουελ, παραμένουν η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, οι εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο αλλά και πληθωρισμός που παραμένει συμπιεσμένος.