Facebook: Επέτρεψε σε Netflix και Spotify να διαβάζουν μηνύματα χρηστών

Facebook: Επέτρεψε σε Netflix και Spotify να διαβάζουν μηνύματα χρηστών

Πρόσβαση σε μεγάλο όγκο δεδομένων, μεταξύ των οποίων και σε μηνύματα χρηστών, έδωσε το Facebook σε μια σειρά από μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft, η Amazon, το Netflix και το Spotify.

Ο τεχνολογικός γίγαντας προσπαθεί να ανακάμψει από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, μετά την αποκάλυψη πως είχε παραχωρήσει στην εταιρεία τα προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του και πιο συγκεκριμένα, με στόχο να επηρεάσει με αναρτήσεις της, την ψήφο τους στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Στη συνέχεια το Facebook αναγνώρισε ότι παραβίασε την εμπιστοσύνη των χρηστών τους και ανακοίνωσε ότι θέσπισε αυστηρότερους κανόνες για την προστασία της ιδιωτικότητας. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διαβεβαίωσε τον Απρίλιο ότι οι χρήστες «έχουν πλήρη έλεγχο» των δεδομένων που μοιράζονται στο Facebook.

Ωστόσο σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, το κοινωνικό δίκτυο επέτρεψε στη μηχανή αναζήτησης της Microsoft να βλέπει τα ονόματα σχεδόν όλων των φίλων των χρηστών του Facebook χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ενώ έδωσε και τη δυνατότητα σε Netflix και Spotify να διαβάζουν τα προσωπικά μηνύματα των χρηστών.

Επίσης, επέτρεψε στην Amazon να αποκτήσει ονόματα χρηστών και πληροφορίες επικοινωνίας μέσω των φίλων τους και άφησε την Yahoo να διαβάζει τις αναρτήσεις φίλων χρηστών, παρά τις δημόσιες ανακοινώσεις της εταιρείας ότι είχε σταματήσει τον διαμοιρασμό πολλά χρόνια πριν.

Το Facebook δηλώνει ότι δεν έδωσε σε ορισμένες εταιρείες πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών του χωρίς την έγκρισή τους

Η Facebook Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έδωσε σε ορισμένες εταιρείες πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών του χωρίς την έγκρισή τους, μετά το χθεσινό δημοσίευμα των New York Times ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης επέτρεψε σε κάποιες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας μεγαλύτερη πρόσβαση σε στοιχεία χρηστών.

Το Facebook διευκρίνισε ότι αυτό που έκανε ήταν να βοηθάει τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους στο Facebook ή σε συγκεκριμένες λειτουργίες σε συσκευές και πλατφόρμες που έχουν φτιάξει άλλες εταιρείες, όπως οι Apple, Amazon, Blackberry και Yahoo, που είναι γνωστές ως διασυνδεδεμένοι εταίροι.

Η εταιρεία σημείωσε ότι αυτοί οι εταίροι είχαν πρόσβαση σε μηνύματα, αλλά οι χρήστες "θα έπρεπε πρώτα να έχουν ξακάθαρα συνδεθεί (sign in) στο Facebook" προτού χρησιμοποιήσουν μια λειτουργία ανταλλαγής μηνυμάτων ενός εταίρου.