Facebook: Είμαστε οργισμένοι, μας εξαπάτησε η Cambridge Analytica

Facebook: Είμαστε οργισμένοι, μας εξαπάτησε η Cambridge Analytica

Την οργή τους εξέφρασαν οι ιθύνοντες της Facebook αναφορικά με το σκάνδαλο της παράνομης χρήσης προσωπικών δεδομένων 50 εκατομμυριών χρηστών από την εταιρεία Cambridge Analytica υπέρ της προεκλογικής καμπάνιας του D. Trump, την οποία θεωρούν ως υπεύθυνη για ό,τι συνέβη.

Σύμφωνα με το AFP, ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι «έχει υποστεί σοκ για το γεγονός ότι εξαπατήθηκε» από την βρετανική εταιρεία δεδομένων και τόνισε ότι «κατανοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος».

Η Cambridge Analytica έθεσε σε διαθεσιμότητα τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Alexander Nix, καθώς ήρθαν στο φως ηχογραφήσεις στις οποίες καυχιέται για το ότι η εταιρεία του έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Donald Trump.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία επισήμως έχει αρνηθεί ότι χρησιμοποίησε δεδομένα χρηστών για να χειραγωγήσει με οποιονδήποτε τρόπο την προεκλογική καμπάνια του προέδρου των ΗΠΑ.

Το σκάνδαλο έχει πάρει πλέον διαστάσεις και βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή ζήτησε χθες από τον ιδρυτή της Facebook να παρουσιαστεί ενώπιόν της για να της δώσει εξηγήσεις, ενώ του έχει δώσει διορία ως τη Δευτέρα για να απαντήσει στο αίτημά της.

Στη συνέχεια, πολλοί αμερικανοί βουλευτές ζήτησαν να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου ο Mark Zuckerberg ενώ ο νεαρός δισεκατομμυριούχος έχει επίσης κληθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο «θα εξετάσει ενδελεχώς» αυτή «την απαράδεκτη παραβίαση του δικαιώματος στον εμπιστευτικό χαρακτήρα των δεδομένων».

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), ο κρατικός οργανισμός που είναι αρμόδιος για την προστασία των καταναλωτών και του ανταγωνισμού, επίσης ερευνά την υπόθεση.

Η έρευνα της FTC έχει στόχο να επιβεβαιώσει αν το Facebook τήρησε τη δέσμευσή του να ζητεί πρώτα τη σύμφωνη γνώμη των χρηστών του προτού συγκεντρώσει τα προσωπικά τους δεδομένα και τα μοιραστεί με άλλες εταιρείες, αναφέρει η Wall Street Journal.

Στην περίπτωση που η FTC καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης προέβη σε παρατυπίες, ενδέχεται να του επιβάλει πρόστιμο 40.000 δολαρίων για κάθε παραβίαση που θα εντοπίσει, επισήμανε από την πλευρά της η Washington Post.