FT: Η Ιταλία κινδυνεύει να γεμίσει πολιτικά πτώματα, όπως η Ελλάδα

FT: Η Ιταλία κινδυνεύει να γεμίσει πολιτικά πτώματα, όπως η Ελλάδα

Να μην επαναλάβουν τα λάθη του Αλέξη Τσίπρα προειδοποιούν τους ηγέτες της ιταλικής κυβέρνησης οι Financial Times, σε σημερινό τους άρθρο. Οι ισχυροί άνδρες της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο κινδυνεύουν να επαναλάβουν τα λάθη άλλων ηγετών της Ευρωζώνης οι οποίοι προσπάθησαν να αγνοήσουν ή να ξεγελάσουν τις αγορές. «Οι διάδρομοι της ελληνικής εξουσίας είναι γεμάτοι πολιτικά πτώματα τέτοιων ανδρών», σημειώνουν.

Οι FT τονίζουν ότι οι τακτικές των Ιταλών λαϊκιστών υποτιμούν τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές συνδέουν τον ιταλικό προϋπολογισμό με εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα όπως η βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους και η αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης.

Όπως συνέβη και σε άλλες κόντρες μεταξύ των της Κομισιόν και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, η αντιπαράθεση Ρώμης-Βρυξελλών έχει θεατρικά στοιχεία. Η Ιταλία πλήττεται από το brain drain και την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Ιταλών. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι στην απέλπιδα προσπάθειά τους να βγάλουν την Ιταλία από το τέλμα, Σαλβίνι και Ντι Μάιο κυβερνούν με έναν άτακτο και απρόβλεπτο τρόπο που «ερεθίζει» τις αγορές και ενισχύει την καχυποψία των Βρυξελλών και άλλων κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.