FF Group: Θράσος, κενά του συστήματος, αδράνεια αρχών, γιγάντωσαν τη χοάνη

FF Group: Θράσος, κενά του συστήματος, αδράνεια αρχών, γιγάντωσαν τη χοάνη

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Οι δηλώσεις και οι συνεντεύξεις των στελεχών διοίκησης του ομίλου Folli Follie, αλλά και όλη η «πολιτική» τους στάση από τότε που βγήκε στην επιφάνεια το θέμα, μαρτυρά πολλά – πιθανότατα – και για το πως έφτασε αυτή η ιστορία να γιγαντωθεί τόσο πολύ. Δείχνουν αφενός σαν να μην έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής που έχουν επιφέρει σε ιδιώτες επενδυτές, μικρομετόχους, ομολογιούχους, αλλά και στην ίδια την αξιοπιστία της αγοράς και της χώρας, αφετέρου, δείχνουν – με περίσσιο θράσος – να πιστεύουν ότι κάπως θα βρεθεί μια λύση και οι όποιες ευθύνες τους θα ξεχαστούν! 

Οι πρόσφατες δηλώσεις τόσο του ιδρυτή Δημήτρη Κουτσολιούτσου άμα της αποκάλυψης της A&M, ότι «δυστυχώς δεν μπόρεσε να ελέγξει την Ασία», αλλά και η συνέντευξη του CEO Τζ. Κουτσολιούτσου την περασμένη Κυριακή στην «Καθημερινή» πως δεν γνώριζε τίποτα για τη... μαύρη τρύπα της Ασίας, καθώς εκεί την ευθύνη την είχε ο πατέρας του, μαρτυρούν πολλά!

Μαρτυρούν αν μη τι άλλο θράσος, αλαζονεία, περιφρόνηση της αγοράς, αλλά και αδυναμία – ουσιαστικής – προσέγγισης της πραγματικότητας. Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, στην περίπτωση της Folli Follie, η εικονική πραγματικότητα, η απάτη και το ψέμα είχαν γίνει κυρίαρχη... σχολή και κουλτούρα, φτάνοντας  να είναι πλέον το κυρίαρχο DNA της επιχείρησης...

Μια ματιά στα πεπραγμένα, αρχής γενομένης από την πρώτη ανακοίνωση κατά του αμερικανικού fund που έβγαλε στη... φόρα την ιστορία, δείχνει πολλά για τις πρακτικές του ελληνικού ομίλου αλλά και το βαθμό... εξειδίκευσης (και εξοικείωσης) στο ψέμα.

Φυσικά, τεράστιες είναι οι ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έχει επιδείξει πρωτοφανή αδράνεια, αδυναμία και ολιγωρία να παρακολουθήσει – εξ αρχής – τη σοβαρότητα αυτής της υπόθεσης. Χώρια που υπάρχουν πληροφορίες ότι η πρώτη σοβαρή καταγγελία στην εποπτική αρχή για τη FF Group έγινε προ τριετίας, αλλά μπήκε στο... συρτάρι.

Η πρώτη ανακοίνωση μετά την έκθεση του QCM

Όταν δημοσιεύτηκε η έκθεση του QCM στις 4 Μαΐου, η διοίκηση του FF Group, χωρίς ίχνος αυτοσυγκράτησης, περισυλλογής ή μεταμέλειας, έβγαλε... οργισμένη ανακοίνωση κατηγορώντας το fund πως η ανάλυσή του έχει χειραγωγηθεί για συγκεκριμένους σκοπούς.

Μάλιστα, η Folli Follie, το βράδυ της Παρασκευής 4 Μαΐου, με στόμφο τόνιζε πως «διεξάγει έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει ποιες εταιρείες ή ποια πρόσωπα μπορεί να έχουν αποκτήσει παράνομο όφελος από την δημοσίευση αυτής της ψευδούς και παραπλανητικής έκθεσης και θα προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες».

Στην ίδια ανακοίνωση τόνιζε με έπαρση αλλά και δόση... ειρωνείας κατά του QCM ότι οι ισχυρισμοί για τις πωλήσεις στην Κίνα είναι εσφαλμένοι και παραπλανητικοί, τονίζοντας ότι «το ένα δισ. πωλήσεων σχετίζεται με τις ενοποιημένες λιανικές και χονδρικές πωλήσεις εντός της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού (APAC) και περιλαμβάνει όλα τα κανάλια λιανικών, χονδρικών, αεροπορικών και αφορολόγητων πωλήσεων σε όλες τις χώρες της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού»!

Παράλληλα, η διοίκηση της Folli Follie έπλεκε το εγκώμιο στην ελεγκτική εταιρεία Ecovis, που είναι η εταιρεία που είχε υπογράψει στις 26 Απριλίου 2018 τον ισολογισμό του 2017 (και έως τότε, δεν τον είχε αποσύρει, ούτε είχε παραιτηθεί):

«Η Ecovis είναι μια πρώτη τη τάξει παγκόσμια ελεγκτική εταιρεία με πάνω από 6.500 στελέχη, η οποία δραστηριοποιείται σε πάνω από 70 χώρες. Κατατάσσεται 18η μεταξύ των παγκόσμιων ελεγκτικών εταιρειών με σημαντική γεωγραφική κάλυψη και ουσιώδη σχέδια επέκτασης.

Η FF Group σκοπεύει να συνεργαστεί με την Ecovis όσον αφορά τις κινεζικές θυγατρικές, γεγονός που συμβαδίζει και με τα σχέδια επέκτασης της Ecovis στην εν λόγω περιοχή»!

Όλο το επόμενο διάστημα κύλησε εν μέσω τακτικών... κατενάτσιο από την εταιρεία, που έπαιζε διαρκώς κρυφτούλι με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθυστερώντας στην προσκόμιση στοιχείων, ασχέτως με τις τεράστιες ευθύνες που έχει η εποπτική αρχή στην υπόθεση.

«Δεν μπόρεσα να ελέγξω την Ασία»!

Την περασμένη εβδομάδα, όταν και ανακοινώθηκε το καυτό πόρισμα της Alvarez&Marsal που έδειξε πρωτοφανείς και άνευ προηγουμένου αποκλείσεις, όση έκπληξη ένιωσαν επενδυτές, αναλυτές, ομολογιούχοι και παράγοντες της αγοράς από τα ευρήματα του οίκου, άλλη τόση ή και περισσότερη ένιωσαν με τη δήλωση του απερχόμενου προέδρου Δημ. Κουτσολιούτσου, που είχε την ευθύνη για την Ασία:

Σε επίσημη ανακοίνωση προς το χρηματιστήριο, τόνισε μεταξύ άλλων πως «δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να ελέγξω με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου με αποτέλεσμα η παρούσα δυσάρεστη εικόνα στα οικονομικά του ομίλου»!!!

Τόνισε πως δεν κατέστη δυνατόν να ελέγχει με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου! Ωσάν τα στοιχεία να έχουν μια απόκλιση κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ή να έχουν μια «ρωγμή» 20% ή 30%!!

Η παραίτηση του οίκου Rothschild

Παρ'' ότι δεν έχουν γίνει γνωστά τα ακριβή αίτια της... απόδρασης από την υπόθεση (και) του οίκου Rothschild που ήταν σύμβουλος αναδιάρθρωσης και... σκάουτερ επενδυτών, κύκλοι της αγοράς, αποδίδουν αυτή την εξέλιξη στην πλήρη αναξιοπιστία της διοίκησης του ελληνικού ομίλου, αλλά και στην ανακολουθία της μαζί του.

Οι πληροφορίες λένε πως η διοίκηση του FFG δεν ακολουθούσε τις «γραμμές» που όριζε ο οίκος ο οποίος είχε προσληφθεί ακριβώς για να δώσει τεχνοκρατική συνδρομή και να βοηθήσει στο αδιέξοδο. Δαιδαλώδεις «διαδρομές», αναξιοπιστία και ανακολουθία σ'' όλα τα στοιχεία και σ'' όλες τις διαδικασίες, φαίνεται πως είναι οι αιτίες που ώθησαν σε αποχώρηση τη Rothschild

Η συνέντευξη του Τζ. Κουτσολιούτσου

Την περασμένη Κυριακή, ο CEO Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» δε δίστασε να τονίσει πως δεν γνώριζε τίποτα για τη... μαύρη τρύπα της Ασίας, καθώς εκεί την ευθύνη την είχε ο πατέρας του!

Διευθύνων σύμβουλος επί αρκετά χρόνια, ισχυρίζεται πως δεν γνώριζε ότι η δραστηριότητα της Ασίας, που (υποτίθεται) έφερνε πάνω από το 65% του τζίρου και άνω του 91% των EBITDA στην ουσία είναι σχεδόν ανύπαρκτη! Ενώ δηλώνονταν τζίρος από την Ασία 1,112 δισ. δολάρια που στην πραγματικότητα ήταν μόλις 116,8 εκατ. δολάρια, υποστήριξε πως δεν το γνώριζε!

Υποστήριξε πως δεν γνώριζε ότι τα ταμιακά διαθέσιμα δεν ήταν 296 εκατ. δολάρια που υπέγραφε ο ίδιος στον ετήσιο ισολογισμό και τον περιέφερε στα επενδυτικά «γκαλά» και τα roadshows, αλλά μόλις 6,4 εκατ. δολάρια! Δήλωσε πως αγνοούσε ότι τα ασιατικά αποθέματα είναι μόλις 33,873 εκατ. δολάρια από 581,681 εκατ. δολάρια που εμφανίζονταν στον ισολογισμό! Οι αποκλείσεις, είναι τόσο μεγάλες, που δεν είναι συμβατές με κανένα μοντέλο διοίκησης και καμιά δήλωση άγνοιας σε ευνομούμενη αγορά...

Τι δήλωνε προ 3ετίας για την ελεγκτική της Ασίας ο Τζ. Κουτσολιούτσος

Όσο περνούν οι ημέρες, τόσο περισσότερα στοιχεία από το παρελθόν έρχονται στο φως. Το 2015, συντάκτες των «Financial Times» είχαν επισημάνει κάποιες... ανορθογραφίες στον ισολογισμό του FFG. Οι αναλυτές είχαν επισημάνει τα παιχνίδια με τους εικονικούς τζίρους από την Ασία, που «φούσκωναν» μέσω αποστολής προϊόντων και τιμολογίων, που δεν είχαν... τελεσιδικήσει, δεν είχαν πληρωθεί δηλαδή. Τέτοια «παιχνίδια» σύμφωνα με τους «Financial Times» γίνονταν για πολλά χρόνια.

Το πιο εκπληκτικό όμως είναι το άλλο. Ο κ. Κουτσολιούτσος, όπως ανέφερε τότε το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη μικρή ελεγκτική εταιρεία που είχε τότε την «ευθύνη» ελέγχου της Ασίας.

Τόνιζε τότε: «Είμαστε ικανοποιημένοι με την ελεγκτική που έχουμε τώρα στο Χονγκ Κονγκ, γιατί προσφέρουν μια υπηρεσία η οποία είναι κάτι παραπάνω από αυτό που κάνουν στις «Τέσσερις Μεγάλες» και πολύ πιο φθηνή, κάνουν ακόμα και έλεγχο των αποθεμάτων, καταγραφές σε κάθε σημείο πώλησης, στα εργοστάσια μας ή τα κέντρα logistics»!!!