FF Group: Σφίγγει ο κλοιός - Σε καθεστώς default το ομόλογο σε ελβετικό φράγκο

FF Group: Σφίγγει ο κλοιός - Σε καθεστώς default το ομόλογο σε ελβετικό φράγκο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σφίγγει περαιτέρω ο κλοιός γύρω από τη Folli Follie με τον όμιλο πλέον να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «τσουνάμι» δυσμενών εξελίξεων σε πολλά επίπεδα, έχοντας απολέσει μάλιστα και την προσωρινή προστασία από τους πιστωτές, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Όπως έγινε επίσημα γνωστό το βράδυ της Παρασκευής, (και) το ομόλογο των 150 εκατ. ελβετικών φράγκων είναι άμεσα απαιτητό, ύστερα από καταγγελία εκπροσώπου των ομολογιούχων!

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται σε συνέχεια της καταγγελίας από την Schuldschein SA οφειλής ύψους 31 εκατ. ευρώ την περασμένη Τρίτη 23 Οκτωβρίου, που άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου και για τα δύο μεγάλα ομόλογα που είχε εκδώσει ο όμιλος. Στην ανακοίνωσή της άλλωστε, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, η Folli Follie είχε κάνει επίσημη παραδοχή πως τα δύο ομολογιακά δάνεια ύψους 249,5 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ελβετικών φράγκων περιήλθαν σε καθεστώς default.

Έτσι, η πίεση αυξάνεται ραγδαία και τα περιθώρια στενεύουν ακόμη περισσότερο, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό αν υπάρξει «κύμα» αιτήσεων για αποζημιώσεις από επενδυτές και ομολογιούχους.

Πιο αναλυτικά, η Folli Follie ανακοίνωσε πως η χρηματοοικονομική οφειλή της θυγατρικής της, FF Group Finance Luxembourg II SA, ποσού κεφαλαίου 150 εκατ. CHF, η οποία τελεί υπό την εγγύηση της Εταιρείας, έχει καταστεί αμέσως ληξιπρόθεσμη και απαιτητή προ της συμβατικής της λήξης.

Αυτό έγινε λόγω της από 26.10.2018 καταγγελίας του Εκπροσώπου των Ομολογιούχων και Κύριου Διαχειριστή Πληρωμών των CHF 150,000,000 3.25% Ομολόγων λήξεως 2021 (με ISIN CH0385518052) και της αυθημερόν κατάπτωσης της εγγύησης της Εταιρείας.

Η Folli Follie παραδέχεται πως λόγω του γεγονότος ότι κατέστη πρόωρα ληξιπρόθεσμη και απαιτητή η ως άνω χρηματοοικονομική οφειλή, έχει λάβει χώρα Γεγονός Παραβίασης (Event of Default) βάσει του όρου 10 (c) των όρων και προϋποθέσεων των Εγγυημένων Μετατρέψιμων Ομολόγων EUR 249.500.000 1,75 τοις εκατό λήξεως 2019 εκδόσεως FF Group Finance Luxembourg SA.

Θυμίζουμε ότι η Folli Follie έχει προχωρήσει στην έκδοση δύο ομολόγων. Το ένα είναι μετατρέψιμο ομολογιακό ονομαστικής αξίας 249,5 εκατ. ευρώ που λήγει σε ένα χρόνο από σήμερα και ένα δεύτερο ονομαστικής αξίας 150 εκατ. ελβετικών φράγκων (περίπου 130 εκατ. ευρώ), λήξεως 2021.

Ο μακρύς δρόμος διεκδικήσεων, αγωγών και αποζημιώσεων έχει ήδη ξεκινήσει, μόνο που ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για την εταιρεία, τους μεγαλομετόχους και όσους είχαν την ευθύνη της.

Θυμίζουμε προ ημερών υπήρξε άρση της προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές από το Μονομελές Πρωτοδικείο, οπότε ξεκινά ο δρόμος των διεκδικήσεων σε όλα τα επίπεδα, εταιρεία και φυσικά πρόσωπα.

Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα υπήρξε απόφαση που δικαίωνε τρεις ιδιώτες επενδυτές και μια ξένη εταιρεία στις διεκδικήσεις τους κατά της Folli Follie μέχρι του ποσού των 160.000 ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλες παρόμοιες διεκδικήσεις από ιδιώτες επενδυτές.

Επιπλέον, την Πέμπτη το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών προέβη στη δέσμευση των λογαριασμών και των θυρίδων του ορκωτού λογιστή που για χρόνια υπέγραφε τους ισολογισμούς της Folli Follie Γιώργου Βαρθαλίτη και του Γιάννη Μπεγιέτη, οικονομικού διευθυντή της θυγατρικής FF Sourcing Group στην Ασία. Οι εξελίξεις το προσεχές διάστημα, θα είναι ραγδαίες.

Διαβάστε ακόμα:

- Προς αναβολή η Γενική Συνέλευση της 30ης Οκτωβρίου

- Folli Follie: Η... φάμπρικα των fake ισολογισμών και το ξήλωμα του πουλόβερ