FF Group: Αντιμέτωπη με την οδυνηρή πραγματικότητα

FF Group: Αντιμέτωπη με την οδυνηρή πραγματικότητα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αντιμέτωπη με την οδυνηρή πραγματικότητα είναι πλέον η εταιρεία Folli Follie και η διοίκησή της, καθώς οι εξελίξεις τελευταία έχουν πάρει χαρακτηριστικά ντόμινο. Πλήρης άρση προστασίας από τους πιστωτές, πέρασμα σε καθεστώς χρεοκοπίας των μεγάλων ομολογιακών εκδόσεων, δικαίωση των πρώτων ιδιωτών για διεκδικήσεις, δεσμεύσεις λογαριασμών διοίκησης και ορκωτών λογιστών, είναι οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος.

Παράλληλα, η ώρα του εισαγγελέα έφτασε, καθώς από χθες η οικογένεια Κουτσολιούτσου και επτά ακόμη άτομα κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για τη διάπραξη κακουργημάτων και συγκεκριμένα για τα βαρύτατα αδικήματα της απάτης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Συνολικά κλήθηκαν δέκα άτομα, για τα οποία ο οικονομικός εισαγγελέας είχε ζητήσει από το Δικαστικό Συμβούλιο να δεσμευθούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους, οι θυρίδες τους και τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που κατέχουν. Είναι το πρώτο βήμα για την ποινική αποτίμηση της πολύκροτης υπόθεσης, η οποία θα έχει πολλά επεισόδια στο προσεχές διάστημα.

Πέρα από το σκέλος των διώξεων και της ποινικής αποτίμησης που αφορά τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη για αυτό το σκάνδαλο, υπάρχει και το επιχειρηματικό – οικονομικό σκέλος, με την εταιρεία να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση.

Ο κλοιός σφίγγει από παντού, με την εταιρεία πλέον να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «τσουνάμι» δυσμενών εξελίξεων σε πολλά επίπεδα, έχοντας όμως χάσει την «ασπίδα» της προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές, κάτι που ανοίγει το δρόμο για καταιγισμό διεκδικήσεων από παντού.

Η πίεση αυξάνεται ραγδαία και τα περιθώρια στενεύουν, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό αν υπάρξει «κύμα» αιτήσεων για αποζημιώσεις από επενδυτές και ομολογιούχους.

Το απόλυτο σκοτάδι στα οικονομικά, αδυναμία due diligence

Κομβικό πρόβλημα για κάθε – θεωρητική ή πραγματική - εκδήλωση ενδιαφέροντος από υποτιθέμενους επενδυτές, είναι η αδυναμία επανελέγχου των λογιστικών καταστάσεων της εταιρείας για τη χρήση του 2017! Υπάρχει το απόλυτο... σκοτάδι αναφορικά με το τι πραγματικά ισχύει στα οικονομικά δεδομένα του ομίλου, μετά τα τρομερά και πρωτοφανή ευρήματα της Ασίας.

Ακόμη λοιπόν και να υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον, υπό τις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί due diligence (οικονομοτεχνικός έλεγχος). Δεν υπάρχει ούτε το «υλικό» για τον έλεγχο, ούτε ο χρόνος.

Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες – και χωρίς καμιά νομική ή άλλη προστασία – είναι ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθεί η εταιρεία σε άτακτη ρευστοποίηση και να καταρρεύσει με πάταγο, αν δεν υπάρξει κάποια – πρώτη – συμφωνία «ανακωχής» με τους πιστωτές και τους ομολογιούχους. Οι πιθανότητες, τα συμφραζόμενα αλλά και ο χρόνος, δεν είναι υπέρ της εταιρείας.

Θυμίζουμε πως το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έγινε επίσημα γνωστό από την ίδια την εταιρεία, πως (και) το ομόλογο των 150 εκατ. ελβετικών φράγκων είναι άμεσα απαιτητό, ύστερα από καταγγελία εκπροσώπου των ομολογιούχων!

Ήταν μια εξέλιξη που ήρθε σε συνέχεια της καταγγελίας από την Schuldschein SA οφειλής ύψους 31 εκατ. ευρώ την περασμένη Τρίτη 23 Οκτωβρίου, που άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου και για τα δύο μεγάλα ομόλογα που είχε εκδώσει ο όμιλος.

Άλλωστε, η ίδια η πρώην εισηγμένη στην ανακοίνωσή της την προηγούμενη Τρίτη, είχε κάνει επίσημη παραδοχή πως τα δύο ομολογιακά δάνεια ύψους 249,5 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ελβετικών φράγκων περιήλθαν σε καθεστώς default.

Την Παρασκευή με ανακοίνωσή της προς το Χ.Α. η Folli Follie γνωστοποιούσε πως η χρηματοοικονομική οφειλή της θυγατρικής της, FF Group Finance Luxembourg II SA, ποσού κεφαλαίου 150 εκατ. CHF, η οποία τελεί υπό την εγγύηση της μητρικής, έχει καταστεί αμέσως ληξιπρόθεσμη και απαιτητή προ της συμβατικής της λήξης.

Θυμίζουμε ότι η Folli Follie έχει προχωρήσει στην έκδοση δύο ομολόγων. Το ένα είναι μετατρέψιμο ομολογιακό ονομαστικής αξίας 249,5 εκατ. ευρώ που λήγει σε ένα χρόνο από σήμερα και ένα δεύτερο ονομαστικής αξίας 150 εκατ. ελβετικών φράγκων (περίπου 130 εκατ. ευρώ), λήξεως 2021.

Ο μακρύς δρόμος διεκδικήσεων, αγωγών και αποζημιώσεων έχει ήδη ξεκινήσει, μόνο που ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για την εταιρεία, τους μεγαλομετόχους και όσους είχαν την ευθύνη της.

Δε θα γίνει ούτε η προγραμματισμένη για σήμερα Γενική Συνέλευση

Προς αναβολή οδεύει – όπως αναμένονταν - και η προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης, καθώς, δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των αναθεωρημένων ετήσιων εταιρικών και ενοποιημένων αποτελεσμάτων της χρήσης 2017.

Έτσι, χωρίς να υπάρχουν τα αναθεωρημένα στοιχεία για το επιχειρηματικό εκτόπισμα του ομίλου στη χώρα μας, στην έναρξη της Γ.Σ. αναμένεται να αποφασισθεί η αναβολή τόσο της συζήτησης όσο και της λήψης σχετικής αποφάσεως από τους μετόχους.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πολλοστή αναβολή της Γενικής Συνέλευσης, που αρχικά ήταν να γίνει τον περασμένο Ιούνιο, κατόπιν αναβλήθηκε για τις 10 Σεπτεμβρίου, ύστερα για τις 10 Οκτωβρίου, κατόπιν για τις 30 Οκτωβρίου και αύριο θα μάθουμε τη νέα ημερομηνία...

Τέσσερα νέα μέλη στο δ.σ., διορισμός αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου

Χθες αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε η σύσταση του νέου δ.σ. της εταιρείας με την εκλογή τεσσάρων νέων μελών σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων κ.κ. Δημητρίου Κουτσολιούτσου, Αικατερίνης Κουτσολιούτσου, Ειρήνης Νιώτη και Βασιλικής Αναγνωστοπούλου.

Πιο αναλυτικά, ανακοινώθηκε:

α) η εκλογή του κ. Νάρκισσου Γεωργιάδη ως εκτελεστικoύ μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και ως Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της Folli Follie.

β) η εκλογή του κ. Ανδρέα Κουτούπη ως μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας,

γ) η εκλογή του κ. Περικλή Δοντά ως μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας

δ) η εκλογή του κ. Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη ως μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.


Ο κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, πέραν των μέχρι σήμερα αρμοδιοτήτων του, αναλαμβάνει και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Το νέο δ.σ. έχει ως εξής:

1. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ - Πρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος

2. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΣ - Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος

3. ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ- Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος,εκτελεστικό μέλος

4. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΑΧΑΡΙΟΥ - εκτελεστικό μέλος

5. ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΟΝΤΑΣ - μη εκτελεστικό μέλος

6. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ - μη εκτελεστικό μέλος

7. ΖHANG HAOLEI - μη εκτελεστικό μέλος

8. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ - μη εκτελεστικό μέλος

9. ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΟΥΠΗΣ – μη εκτελεστικό μέλος

10. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ - ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

11. ΗΛΙΑΣ ΠΕΝΤΑΖΟΣ - ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος