E. Nowotny (ΕΚΤ): Πρέπει να συζητήσουμε τον Ιούνιο για τον τερματισμό του QE

E. Nowotny (ΕΚΤ): Πρέπει να συζητήσουμε τον Ιούνιο για τον τερματισμό του QE

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συζητήσει τον επόμενο μήνα τη στρατηγική της για το 2018 και την ενδεχόμενη έξοδο από την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της (QE), ανέφερε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί, αλλά δεν έχει έρθει ακόμη η στιγμή να αποσύρει τη στήριξή της, αντέχοντας στις πιέσεις από χώρες όπως η Γερμανία που ζητούν να αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

«Στη συνεδρίαση (της ΕΚΤ) τον Ιούνιο θα πρέπει να συζητήσουμε τη μελλοντική στρατηγική, τη στρατηγική για τις αρχές του 2018», δήλωσε στην εφημερίδα Die Presse ο επικεφαλής της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας Ewald Nowotny.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «είναι σαφές ότι το πρόγραμμα (αγορά περιουσιακών στοιχείων) ήταν και είναι επιτυχημένο, αλλά από την άλλη είναι επίσης σαφές ότι δεν πρέπει να γίνει μόνιμο... Αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε», και πρόσθεσε ότι «όσο περισσότερο συνεχίζεται ένα τέτοιο πρόγραμμα, τόσο περισσότερο πρέπει να σκεφτούμε τις συνέπειές του».

Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 8 Ιουνίου και οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν αλλαγή στην καθοδήγηση της Τράπεζας και ενδεχομένως να μετριαστεί η προσέγγισή της για περισσότερη χαλάρωση. Ωστόσο, καμία απόφαση για τα επόμενα βήματα της πολιτικής της ΕΚΤ δεν είναι πιθανή μέχρι το Σεπτέμβριο, το νωρίτερο.