Eurobank: Συνολικά δάνεια 11 δισ. ευρώ στο νέο νόμο Κατσέλη

Eurobank: Συνολικά δάνεια 11 δισ. ευρώ στο νέο νόμο Κατσέλη

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Θετικό χαρακτήρισε για τις τράπεζες τον αντίκτυπο του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2018 σε αναλυτές. Ο επικεφαλής της τράπεζας πρόσθεσε ότι ο νέος νόμος δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τους θεσμούς, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Επιπλέον, ο κ. Καραβίας τόνισε ότι οι τράπεζες θα απευθυνθούν προληπτικά στους δανειολήπτες για να τρέξουν ταχύτερα οι διαδικασίες ρύθμισης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίμετρος του νέου πλαισίου αφορά δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά με ενέχυρο την πρώτη κατοικία και τα 2 δισ. ευρώ είναι δάνεια μικρών επιχειρήσεων. Σε ποσοστό 50% τα δάνεια αυτά έχουν υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, ενώ για την Eurobank τα εν λόγω δάνεια διαμορφώνονται στα 2 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank εμφανίστηκε απόλυτα αισιόδοξος για το αναθεωρημένο πλάνο μείωσης των «κόκκινων» δανείων το οποίο θα συμφωνηθεί με τον SSM έως το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με το σχέδιο, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Eurobank θα μειωθεί στο 8,8%, ή στα 3,5 δισ. ευρώ το 2021.

Όσον αφορά το σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού η συγχώνευση με την Grivalia αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο όταν και θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. Το project τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων «Pillar» θα περάσει τον Απρίλιο στη φάση των δεσμευτικών προσφορών και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Σχεδόν το 1/3 των δανείων του «πακέτου» έχουν υπαχθεί στον παλιό νόμο Κατσέλη ή θα μπουν στο νέο πλαίσιο. Συνολικά, η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της Eurobank τοποθετείται τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ η επιλογή τστρατηγικού επενδυτή για τη μονάδα FPS τον Νοέμβριο.