Eurobank: Στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων και leader στον ΓΔ

Eurobank: Στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων και leader στον ΓΔ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στην τρίτη θέση του συνόλου των κεφαλαιοποιήσεων του ελληνικού χρηματιστηρίου περνά από σήμερα η μετοχή της Eurobank, ύστερα από την προσθήκη (και) των μετοχών της Grivalia Properties λόγω της συγχώνευσης με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Παράλληλα, η Eurobank έγινε και η (μακράν) πρώτη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα, αφήνοντας πολύ μακριά τις Εθνική και Alpha Bank.

Παράλληλα, η Eurobank καθίσταται η… leader και στον επηρεασμό του Γενικού Δείκτη καθώς τον οριοθετεί κατά 10,51%, με την Coca Cola HBC (μετά τη χθεσινή πτώση) να τον επηρεάζει κατά 10,01%, ενώ ο ΟΤΕ είναι στο 9,13%. Τέλος, η Εθνική που χθες πιέστηκε σημαντικά, οριοθετεί το Γ.Δ. κατά 7,71%.

Ο λόγος που σήμερα δεσπόζει ακόμη πιο καταλυτικά η μετοχή της Eurobank είναι το γεγονός ότι ο οίκος Morgan Stanley Capital International επισπεύδει την αναβάθμιση του τίτλου στο δείκτη MSCI Standard Greece, ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης με τη Grivalia.

Αρχικά θα γίνονταν στις 29 Μαΐου, δηλαδή την άλλη Τετάρτη, όμως πλέον θα γίνει στις 23 Μαΐου, ήτοι μεθαύριο Πέμπτη.

Αυτό οδηγεί σε σημαντικές τοποθετήσεις σήμερα στον τίτλο που κυριαρχεί σε όλη την αγορά, έχοντας διακινήσει όγκο πάνω από 21 εκατ. ευρώ και τζίρο 15,6 εκατ. ευρώ! Η τιμή της Eurobank πλέον διαμορφώνεται στα 0,7505 ευρώ με άνοδο 5,56%, ενώ η κεφαλαιοποίησή της έχει ανέλθει στα 2,78 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας και στην 3 η θέση τον ΟΠΑΠ που αποτιμάται 2,69 δισ. ευρώ.

Μια εξέλιξη που χρόνια έχουμε να δούμε στο Χ.Α. όπου οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει σημαντική από την (κεφαλαιακή και χρηματιστηριακή) αίγλη του παρελθόντος.

Θυμίζουμε πως την περασμένη Παρασκευή 17 Μαΐου έπαψε η διαπραγμάτευση των μετοχών της Grivalia Properties και θα εισαχθούν την προσεχή Πέμπτη 23 Μαΐου.

Θα εισαχθούν 1.523.163.087 νέες κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,23 ευρώ η καθεμία, που εκδόθηκαν λόγω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου για τη συγχώνευση με απορρόφηση της εταιρείας Grivalia Properties A.E.E.A.Π.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών ξένων οίκων, στη μετοχή της Eurobank αναμένονται εισροές που θα κυμανθούν από 80 έως 140 εκατ. ευρώ, λόγω της αναβαθμισμένης παρουσίας της στους δείκτες MSCI.