Eurobank: Σκοπός η μετατροπή των «κόκκινων» δανείων σε υγιή

Eurobank: Σκοπός η μετατροπή των «κόκκινων» δανείων σε υγιή

«Τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών που διενήργησε η ΕΚΤ και η επιτυχής αύξηση κεφαλαίου αποκλειστικά από ιδιωτικά κεφάλαια, διεθνή και ελληνικά, με βάση το δυσμενές σενάριο, βρίσκει την Eurobank στην πρώτη γραμμή επιτυχίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», αναφέρουν σε κοινή τους επιστολή στο προσωπικό της Eurobank ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Νικόλαος Καραμούζης, και ο διευθύνων σύμβουλος, Φωκίωνας Καραβίας.

«Παρά το αρνητικό εσωτερικό και διεθνές περιβάλλον, το βιβλίο προσφορών στην αύξηση κεφαλαίου έκλεισε με σημαντική υπερκάλυψη. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη νέα σύνθεση του μετοχολογίου μας, που αποτελείται από κορυφαίους διεθνείς επενδυτές όπως Fairfax Financial Holdings, WL Ross & Co, Brookfied και Highfields, θεσμικοί επενδυτές υψηλού κύρους όπως sovereign funds και θεσμικοί φορείς όπως η EBRD και το IFC. Η Fairfax Financial Holdings, ο μεγαλύτερος μέτοχός μας, αύξησε το ποσοστό της, δείχνοντας την εμπιστοσύνη της στις δυνατότητες και τις προοπτικές μιας Τράπεζας που γνωρίζει καλά, παρά τις αρνητικές εξελίξεις της προηγούμενης χρονιάς. Έχουμε την ενεργό στήριξη των διεθνών επενδυτών μας και η συμμετοχή τους στο πιο διεθνοποιημένο Διοικητικό Συμβούλιο ελληνικής τράπεζας αποτελεί ισχυρό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα», επισημαίνει η διοίκηση της τράπεζας.

Επισημαίνουν επίσης ότι «πέρα από τη συμμετοχή διεθνών επενδυτών, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην εντυπωσιακή προσπάθεια στην Ελλάδα, όπου πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σε ένα μεγάλο αριθμό πελατών (corporate, shipping, private και personal banking) με σημαντική τελική συμμετοχή τους στην αύξηση. Ωστόσο πέρα από το ποσό που συγκεντρώθηκε, μεγαλύτερη αξία έχει η εκστρατεία κύρους, η προβολή του ονόματος και των προοπτικών της Τράπεζας που έγινε κατά τη διάρκεια αυτής της κινητοποίησης»

Οι κ.κ. Καραμούζης και Καραβίας αναφέρουν ότι οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές:

- ανάκτηση των χαμένων καταθέσεων,

- επιστροφή στην κερδοφορία άμεσα,

- αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων,

- πλήρης αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης (προνομιούχες μετοχές και εγγυήσεις Δημοσίου) καθώς και

- αναβάθμιση των σχέσεων με τους πελάτες και το προσωπικό.

Αναφερόμενοι ειδικότερα στην επιστροφή των καταθέσεων, επισημαίνουν στο προσωπικό ότι είναι εκείνοι που πλέον πρέπει να μετατρέψουν τις πρόσφατες επιτυχίες και το κύρος που επανέκτησε η Τράπεζα σε καταθέσεις.

Αναφορικά με την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρουν ότι σκοπός μας είναι «να πείσουμε τους πελάτες μας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ότι μπορούμε να τους προσφέρουμε βιώσιμες λύσεις. Σκοπός μας είναι να μεγιστοποιήσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που θα τα μετατρέψουμε πλέον σε υγιή, προσφέροντας τα κατάλληλα προϊόντα στους πελάτες μας που είναι μεν σε δυσκολία αλλά που παραμένουν συνεργάσιμοι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ