Eurobank: Κίνδυνος για το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τους επόμενους 6 μήνες

Eurobank: Κίνδυνος για το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τους επόμενους 6 μήνες

Για μία πρώτη ένδειξη συνέχειας των θετικών ρυθμών ανάπτυξης που παρουσίασε η ελληνική οικονομία τα 4 τελευταία τρίμηνα, κάνει λόγο η Eurobank στο 245ο Τεύχος της έκδοσης «7 ημέρες ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ». Υπογραμμίζει δε, πως η ενίσχυση του δείκτη PMI και του δείκτη οικονομικού κλίματος παρουσιάζει ισχυρή θετική συσχέτιση με τον ετήσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.

Παρ'' όλα αυτά, η Eurobank προειδοποιεί ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή – για τα αποτελέσματα των εθνικών λογαριασμών στο β'' τρίμηνο του έτους - στην υψηλή μηνιαία πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο 2018, από 104,3 στις 99,8 μονάδες.

Η εν λόγω μείωση είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο 2015. Παρόμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά παρουσίασε και ο δείκτης οικονομικού κλίματος για το σύνολο της Ευρωζώνης. Πιο συγκεκριμένα, συρρικνώθηκε στις 112,6 από 114,2 μονάδες τον Φεβρουάριο 2018.

«Η προαναφερθείσα μηνιαία πτώση είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Σεπτέμβριο 2014 και εικάζουμε ότι συνδέεται με τον κίνδυνο που υπάρχει για το ξέσπασμα μιας παγκόσμιας εμπορικής διαμάχης (global trade war)».

Στην περίπτωση της Ελλάδας, προσθέτουν οι αναλυτές της τράπεζας, δεν υπάρχουν λόγοι ή ισχυρές ενδείξεις ώστε να εκτιμάται πως τα στοιχεία του Μαρτίου σηματοδοτούν την αντιστροφή της ανοδικής τάσης των προηγούμενων μηνών.

Εντούτοις, τα κρίσιμα ζητήματα που αναμένεται να εξεταστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα (2ο και 3ο τρίμηνο 2018), όπως είναι τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests), ο καθορισμός των δυνητικών μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης του 3ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η μεταπρογραμματική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές και η λήξη του μνημονίου, ίσως συνοδευτούν με αύξηση της μεταβλητότητας του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.

Στον αντίποδα, θετικές εξελίξεις στα προαναφερθέντα ζητήματα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ενίσχυση της ήδη διαμορφωθείσας από το περασμένο έτος δυναμικής (έστω και ήπιας).