EuroWorking Group: Δυσφορία για κατώτατο μισθό, μεταρρυθμίσεις και πρώτη κατοικία

EuroWorking Group: Δυσφορία για κατώτατο μισθό, μεταρρυθμίσεις και πρώτη κατοικία

Αντιμέτωπος με την αντίδραση των θεσμών για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού βρέθηκε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης από τους ευρωπαίους ομολόγους του.

Oι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για τη μέχρι τώρα πορεία των μεταρρυθμίσεων καθώς στη βάση της τελικής έκθεσης των θεσμών θα αποφασιστεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στους εκπροσώπους των ελληνικού ΥΠΟΙΚ τονίστηκε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% είναι ιδιαίτερα υψηλή, και θα έχει επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, στο EWG επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για το κυβερνητικό σχέδιο για την πρώτη κατοικία μετά το νόμο Κατσέλη. Ειδικότερα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, καθυστερήσεις έχουν καταγραφεί στο νόμο Κατσέλη, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. 

Οι εμπειρογνωμόνες του EWG επισήμαναν ακόμα ότι έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος για τα 16 προαπαιτούμενα, τα οποία μάλιστα είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Τα τεχνικά κλιμάκια της ευρωζώνης τόνισαν πως η Ελλάδα πρέπει να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να πράξει περισσότερα, για να εκπληρώσει όλα όσα έχει συμφωνήσει και να εξασφαλίσει τη δόση του 1 δισ. ευρώ.