Energean: Συμφωνία με την IPM του Ισραήλ για προμήθεια 5,5 δισ. κυβικών αερίου

Energean: Συμφωνία με την IPM του Ισραήλ για προμήθεια 5,5 δισ. κυβικών αερίου

Νέο συμβόλαιο πώλησης για συνολικά 5,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (Gas Sales and Purchase Agreement - GSPA) για χρονικό διάστημα 19 ετών, αρχής γενομένης από το 2024, και συνολικής αξίας περίπου 900 εκατ. δολαρίων, υπέγραψε η Energean με τον ανεξάρτητο παραγωγό ηλεκτρισμού IPM Beer Tuvia Ltd. (IPM) που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ.

Με την υπογραφή του νέου συμβολαίου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Energean έχει πλέον συμβολαιοποιήσει ετήσιες ποσότητες 4,6 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από την Πλωτή Μονάδα Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO) στα θαλάσσια οικόπεδα Karish και Tanin στο Ισραήλ, αποκτώντας μερίδιο άνω του 40% της σημερινής εγχώριας ζήτησης φυσικού αερίου.

Στόχος της εταιρείας είναι η διάθεση της επιπλέον ετήσιας δυναμικότητας 3,4 δισ. κυβικών μέτρων του FPSO μεσοπρόθεσμα, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τα οικονομικά της μεγέθη.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μαθιός Ρήγας, δήλωσε σχετικά: «Η υπογραφή του νέου συμβολαίου, ενόψει των αποτελεσμάτων του γεωτρητικού προγράμματος του 2019, καταδεικνύει όχι μόνο την ελκυστικότητα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin αλλά και την αυξανόμενη ζήτηση αερίου από το FPSO της Energean, δεδομένα που μάς επιτρέπουν να στοχεύουμε σε νέους πελάτες.

Τα μελλοντικά μας συμβόλαια θα έχουν ως στόχο τόσο την αυξανόμενη αγορά του Ισραήλ όσο και τις εξαγωγές σε περιφερειακές αγορές, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για τους μετόχους αλλά και για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της Energean».

Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο με την IPM υπόκειται στη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων καθώς και στα αποτελέσματα του γεωτρητικού προγράμματος της νέας χρονιάς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά την εκτέλεση τεσσάρων γεωτρήσεων στο Ισραήλ και ξεκινά με τη γεώτρηση στο Karish North τον Μάρτιο, όπου στόχος είναι 36,8 δισ. κυβικά μέτρα (1,3 τρισ. κυβικά πόδια) φυσικού αερίου, με 69% γεωλογικές πιθανότητες επιτυχίας.