El-Erian: Το πιο δύσκολο πράγμα να αξιολογήσουν οι αγορές είναι ο D. Trump

El-Erian: Το πιο δύσκολο πράγμα να αξιολογήσουν οι αγορές είναι ο D. Trump

Η αμερικανική οικονομία είναι αντιμέτωπη με πιέσεις από την αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη και από τη χρηματοοικονομική αστάθεια και ενδέχεται να επιβραδυνθεί, δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian.

«Ή θα προχωρήσουμε σε κάτι καλύτερο ή οι ΗΠΑ θα επιβραδυνθούν και αυτό είναι μια ερώτηση που παραμένει ανοικτή», δήλωσε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pimco στο πλαίσιο του Global Financial Markets Forum στο Άμπου Ντάμπι.   

O El-Erian πρόσθεσε πως η Wall Street δεν έχει ακόμη αντιδράσει στην πολιτική αστάθεια που προέρχεται από τις πολιτικές αναταραχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ αυτή η τάση επιβεβαιώνεται καθώς ο Donald Trump αναδεικνύεται ως φαβορί για το χρίσμα των Ρεμπουπλικάνων και ο Bernie Sanders αποδεικνύεται πρόκληση για την Hilary Clinton στη μάχη των Δημοκρατικών. Στο μεταξύ, το βρετανικό Εργατικό Κόμμα έχει «γείρει» προς τα αριστερά και το αντι-μεταναστευτικό Κόμμα Ανεξαρτησίας (UKIP) υπήρξε σημαντικός παράγοντας στην απόφαση του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ.

«Η ανάδειξη αυτών των μη-συμβατικών πολιτικών κομμάτων, αυξάνει την αβεβαιότητα… Οι αγορές στις ΗΠΑ δεν το έχουν ακόμα εμπεδώσει, είναι ένα νέο φαινόμενο», δήλωσε ο El-Erian, προσθέτοντας ότι η καθυστερημένη απάντηση των αγορών οφείλεται στη δυσκολία των αναλυτών και των επενδυτών να ερμηνεύσουν την επιτυχία του Donald Trump.

«Πιστεύω πως το δυσκολότερο πράγμα να κατανοήσουν οι αγορές – και αυτός είναι ο λόγος που δεν φαίνεται η διαφορά – είναι, το πως είναι δυνατόν να είναι φαβορί κάποιος που δεν έχει καν τη στήριξη του ίδιου του κόμματός του», δήλωσε.

Παράλληλα, ο El-Erian προέβλεψε πως τα στοιχεία για την εργασία αγοράς των ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή, θα δείξουν μια «σχετικά ενισχυμένη» ανάπτυξη της αγοράς εργασίας και της αύξησης των μισθών. Σύμφωνα με την Thomson Reuters, τα στοχεία αναμένεται να εμφανίσουν τη δημιουργία 190.000 θέσεων εργασίας τον Φεβρουάριο, με το ποσοστό ανεργίας να εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί στο 4,9%.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Federal Reserve ψάχνει ακόμα για «κάθε ευκαιρία», προκειμένου να αυξήσει τα επιτόκια, και θα το κάνει τουλάχιστον δύο φορές μέσα στο 2016.     

«Όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά η αντισυμβατική πολιτική, ο πρόεδρος Bernanke μας υπενθύμισε – τον Αύγουστο του 2010 – πως πρόκειται για οφέλη, κόστη και κινδύνους. Όσο πιο μακριά πάει η αντισυμβατική πολιτική και όσο περισσότερο συνεχίζεται, τα οφέλη υποχωρούν και τα κόστη με τους κινδύνους αυξάνονται. Πιστεύω πως οι κεντρικοί τραπεζίτες το καταλαβαίνουν αυτό», τόνισε.