ESM: Η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών

ESM: Η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Την ανάγκη η Ελλάδα να ανακτήσει τη χαμένη επενδυτική εμπιστοσύνη σε βιώσιμη βάση, συνεχίζοντας τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της, επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ESM, Καλίν Άνεβ Γιάνσε, στο καθιερωμένο μήνυμά του προς τους επενδυτές.

Ο Γιάνσε δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς το ελληνικό πρόγραμμα και πλέον, για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, δεν υπάρχει κάποιο ενεργό πρόγραμμα του ESM ή του EFSF. «Γνωρίζαμε ήδη ότι η Ευρώπη έχει αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση. Αυτή ήταν η τελική επιβεβαίωση», σημειώνει.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα αποτελεί ένδειξη των αντοχών του λαού της. Δείχνει, επίσης, ότι είναι αποτελεσματική η στρατηγική του ESM να εγκρίνει δάνεια με αντάλλαγμα οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Τώρα, η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε μόνιμη βάση, μέσω της συνέχισης του εκσυγχρονισμού της οικονομίας της», αναφέρει ο Γιάνσε.

Ο ίδιος προσθέτει ότι ο ESM και ο EFSF θα συνεχίσει να ανανεώνει το χρέος που ωριμάζει και θα είναι παρών σε όλα τα σημεία της καμπύλης αποδόσεων. Σημαντικός μήνας για τον ESM θα είναι ο Δεκέμβριος, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν τους τρόπους με τους οποίους θα ενισχυθεί ο ρόλος του. «Έχουν ήδη συμφωνήσει σε κάποιες νέες αποστολές για τον ESM, όπως το να αποτελέσει μηχανισμό εγγύησης για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης. Είναι δύσκολο να πει κανείς το πως θα μοιάζει ο ESM σε ένα χρόνο από σήμερα αλλά θα συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε. Συνεπώς, ακόμα και χωρίς καμία χώρα σε πρόγραμμα, ο επόμενος χρόνος θα είναι γεμάτος εξελίξεις».