Πτώση 65% στα κέρδη της Deutsche Bank - «Βουτιά» 2,8% για τη μετοχή

Πτώση 65% στα κέρδη της Deutsche Bank - «Βουτιά» 2,8% για τη μετοχή

Πτώση κατά 65% σημείωσε η Deutsche Bank στα κέρδη του τρίτου τριμήνου, καθώς η μείωση των εσόδων από trading έπληξε την κερδοφορία της, με τη μετοχή της να καταγράφει απώλειες 2,8%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. 

Τα τελευταία αποτελέσματα που ανακοίνωσε η DB, δείχνουν ότι η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα συνεχίζει να αγωνίζεται να ενισχύσει τον ισολογισμό της, μετά από τα αλλεπάλληλα πλήγματα που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, των προστίμων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και απόκτην πτώση του μεριδίου αγοράς που κατέχει, τόσο στην εμπορική όσο και στην επενδυτική τραπεζική.

Παρόλο που τα καθαρά έσοδα της DB (229 εκατ. ευρώ) ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις αναλυτών του Reuters -οι οποίοι έκαναν λόγο για 149 εκατ. ευρώ- η σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είναι απογοητευτική. Το τρίτο τρίμηνο του 2017 τα έσοδά της έφθασαν 649 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το τρίτο τρίμηνο του 2018 τα κέρδη προ φόρων έφθασαν τα 506 εκατ. ευρώ, έναντι 933 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Τα έσοδα από τον κλάδο investment-banking υποχώρησαν 13% σε ετήσια βάση στα 3 δισ. ευρώ. Τα έσοδα στην εμπορική τραπεζική και λιανική τραπεζική υποχώρησαν 3% και 10% αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η τράπεζα ανακοίνωσε την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου και την ανάληψη της ηγεσίας από τον Κρίστιαν Ζέβινγκ, μετά από τρία διαδοχικά έτη προ φόρων ζημιών και σειρά όχι και τόσο επιτυχημένων προγραμμάτων αναδιάρθρωσης.

Ο Ζέβινγκ υποσχέθηκε περαιτέρω μείωση των δαπανών για την αναμόρφωση του ισολογισμού. Το τρίτο τρίμηνο του 2018, η τράπεζα ανέφερε ότι το προσαρμοσμένο κόστος μειώθηκε κατά 1% σε σχέση με πέρυσι σε 5,5 δισ. ευρώ. Ο στόχος για το 2018 είναι να φθάσει το προσαρμοσμένο κόστος σε 23 δις ευρώ και 22 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019. Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας, ο αριθμός των εργαζομένων προβλέπεται να μειωθεί σε 93.000 έως τα τέλη του 2018.