Der Spiegel για Ελλάδα: Τα βαθιά σημάδια της κρίσης είναι ορατά στην αγορά εργασίας

Der Spiegel για Ελλάδα: Τα βαθιά σημάδια της κρίσης είναι ορατά στην αγορά εργασίας

«Για να φτάσει η Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα θα χρειαστεί ακόμα πολύς χρόνος. Εξάλλου τα βαθιά σημάδια της κρίσης είναι ορατά κυρίως στην αγορά εργασίας, όπου η ανεργία παραμένει ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει με τις δικές της δυνάμεις να δανειστεί από τις αγορές», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, Der Spiegel.

 

Η Die Zeit τονίζει από την πλευρά της ότι «για πρώτη φορά από την παγκόσμια οικονομική και δημοσιονομική κρίση του 2008 – 2009 η ελληνική οικονομία βρίσκεται και πάλι σε πορεία ανάπτυξης- ακόμα και με περιορισμένο ρυθμό στο τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, για το τρέχον έτος οι προσδοκίες είναι πιο αισιόδοξες: Τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες υπολογίζουν την ανάπτυξ στο 2,5%. Τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης υπολογίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2019. Μέχρι η οικονομική ισχύς της Ελλάδας να φτάσει στο επίπεδο προ της κρίσης, θα περάσει στο μεταξύ ακόμα πολύς καιρός: Αυτή τη στιγμή το ΑΕΠ έχει μειωθεί περίπου 25% σε σχέση με το 2008».

Η Die Welt δημοσιεύει δήλωση του οικονομολόγου της Εθνικής Τράπεζας Νίκου Μαγγίνα, ο οποίος τονίζει ότι «το αποτέλεσμα βρίσκεται κάτω από τις επίσημες προβλέψεις, καθώς τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγιζαν σε ποσοστό 1,6%.

Στο τέλος του έτους η ανάκαμψη εξαντλήθηκε: μπορεί μεν η ελληνική οικονομία να αναπτύχθηκε από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο ήδη για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, ωστόσο έφτασε μόνο ένα μίνι θετικό πρόσημο του 0,1% σε σχέση με πέρσι στο ίδιο διάστημα, ενώ το καλοκαίρι βρισκόταν στο 0,4%. «Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν πιο αμυδρά απ' ό,τι αναμενόταν, πράγμα που αποδεικνύει ότι η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών παραμένει εύθραυστη», εκτιμά ο κ. Μαγγίνας, όπως γράφει η Die Welt.