Dead end για το Roadshow

Dead end για το Roadshow

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Το roadshow των ελληνικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πραγματοποιείται στις ΗΠΑ, δεν δείχνει πως θα είναι επιτυχές. Η συμμετοχή των αμερικανικών funds είναι μικρότερη από την αντίστοιχη του 2017, οι «one to one» συναντήσεις είναι σχετικά περιορισμένες και το κλίμα απέχει αρκετά από το να μπορεί να χαρακτηριστεί ως ενθουσιώδες. Μπορεί κάποιες από τις παρουσιαζόμενες εταιρείες να είναι «διαμάντια» και να υπόσχονται αύξηση μεγεθών, διείσδυση σε νέες αγορές με νέα προϊόντα, όμως το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας λειτουργεί αποτρεπτικά σε όσους επενδυτές αναζητούν τέτοιες ευκαιρίες.

Οπως έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, όλοι οι βασικοί δείκτες που θα μπορούσαν να κεντρίσουν το γενικότερο ενδιαφέρον των αμερικανικών funds, όπως ο δείκτης οικονομικής ελευθερίας, ο δείκτης ανταγωνιστικότητας, ο δείκτης διαφθοράς διολισθαίνουν ολοένα και σε χαμηλότερες τιμές. Το γεγονός αυτό μαζί με την αβεβαιότητα του επόμενου βήματος, με την αμφιβόλου επιτυχίας έξοδο της χώρας μας στις αγορές και με την έλλειψη πειστικού προγράμματος κυβερνητικής δράσης, καθιστούν την Ελλάδα μη επενδύσιμη για την πλειοψηφία των σοβαρών αμερικανικών οίκων.

Οι ενστάσεις των αναλυτών εστιάζονται στα ακόλουθα σημεία: Το ελληνικό χρέος δεν θεωρείται διαχειρίσιμο, παρ' όλες τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, οι οποίες μπορεί να πείθουν τους πολιτικούς, όχι όμως και τις αγορές. Η δυσπιστία αυτή καθρεφτίζεται στις αποδόσεις των ομολόγων που εξακολουθούν να είναι απαγορευτικές και να ζημιώνουν όποιον συμμετέχει στις εκάστοτε εκδόσεις τους. Το καταφύγιο του περίφημου μαξιλαριού, του γνωστού και ως «cash buffer», αποδεικνύει την αδυναμία καθαρού δανεισμού από τις αγορές. Το μαξιλάρι που κτίζεται με υπερβολικούς φόρους και δανεικά κεφάλαια μέσω των θεσμικών μηχανισμών δανειοδότησης, στο εσωτερικό της χώρας αντιμετωπίζεται ως δικλίδα ασφαλείας. Για τους Αμερικανούς επενδυτές αποτελεί απόδειξη αδυναμίας.

Το σκηνικό του τραπεζικού κλάδου εξακολουθεί να είναι θολό. Ουδείς παράγων αρνείται ανοικτά την ανάγκη κεφαλαιακών ενισχύσεων, επομένως ουδείς επενδυτής επιθυμεί να αναλάβει το σχετικό ρίσκο. Η μείωση των κόκκινων δανείων θα πάρει χρόνια και θα «τρώει» τα κέρδη των τραπεζών. Το σκάνδαλο της Folli Follie, συνεπικουρούμενο από τη σκανδαλώδη αδράνεια των εποπτικών αρχών, της διοίκησης και των ελεγκτών, σημάδεψε το road show, καθώς αρκετά funds βρέθηκαν εκτεθειμένα μετοχικά, συμμετέχοντας στην ελληνική πολυεθνική.

Δυστυχώς, όπως ανέφερε Αμερικανός fund manager, το τρέχον roadshow μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα «non deal roadshow», καθώς οι επενδυτές παραμένουν αδιάφοροι για την υπόθεση «Ελλάδα».

* Αναδημοσίευση από τον «Φιλελεύθερο» της Παρασκευής 22 Ιουνίου 2018.

Φωτογραφία: Intimenews