D. Trump: Απαράδεκτη η συμφωνία της NAFTA

D. Trump: Απαράδεκτη η συμφωνία της NAFTA

Με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Αμερική καταφτάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, καθώς επιμένει στο γνωστό σλόγκαν του «Πρώτα η Αμερική». Σε συνέντευξή του στο CNBC μίλησε για το εμπόριο, τη μετανάστευση και το πρόγραμμα DACA, 

Πριν την άφιξή του, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμφωνία της NAFTA για το εμπόριο, ενώ όπως τόνισε «εμένα μου αρέσει η διμερής συμφωνία, διότι αν έχεις κάποιο πρόβλημα, μπορείς να την τερματίσεις».

Αντίθετα, όπως ανέφερε «όταν συμμετέχουν πολλές χώρες, όπως στην TPP – άρα μαζί με εμάς είμαστε 12 - δεν έχεις την ίδια επιλογή. Κάποιος με ρώτησε τις προάλλες αν θα συμμετείχα στην TPP. Να η απάντησή μου. (...) Θα συμμετείχα στην TPP, εάν είχαμε συμφωνήσει σε μια πολύ καλύτερη συμφωνία από αυτή. Ήταν μια απαράδεκτη συμφωνία. Και η NAFTA είναι μια απαράδεκτη συμφωνία και την επαναδιαπραγματευόμαστε. Μπορεί να τερματίσω τη NAFTA, μπορεί και όχι. Θα δούμε τι θα συμβεί».

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ένα θέμα στο οποίο ο αμερικάνος πρόσεδρος έχει κρατήσει μια αρκετά σκληρή στάση, δήλωσε πως κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι που έχουν κάνει τοποθετηθεί ανοιχτά κατά της μετανάστευσης, θα συμφωνούσαν στο να προσφέρουν υπηκοότητα σε νεαρούς μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στη χώρα.

Ο Trump δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Tom Cotton, John Cornyn και David Perdue και ο Bob Goodlatte ενδεχομένως να επανεξέταζαν ορισμένες θέσεις τους σχετικά με τη μετανάστευση.

«Έχουν μετατοπιστεί πολύ και νομίζω ότι είναι πρόθυμοι να μετατοπιστούν κι άλλο, όπως κι εγώ άλλωστε», τόνισε στη συνέντευξη.