Creta Farms: Στα 117,8 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 2018 - Αύξηση 9%

Creta Farms: Στα 117,8 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 2018 - Αύξηση 9%

Αύξηση των πωλήσεων στα 117,8 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Creta Farm εμφανίζοντας αύξηση 9% σε σχέση με τη χρήση 2017.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, ο Όμιλος συνεχίζει την επιτυχημένη και ανοδική του πορεία η οποία επιβεβαιώνεται από την αύξηση των πωλήσεων όπου ανήλθαν σε 117,8 εκατ. € εμφανίζοντας αύξηση 9% σε σχέση με τη χρήση 2017 παρά το γεγονός ότι η αγορά των αλλαντικών κινήθηκε με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε αξία πωλήσεων, σημειώνοντας πτώση κατά 2% σε σχέση με το 2017.

Τα αντίστοιχα μεγέθη για τη μητρική εταιρεία ανήλθαν σε 117,2 εκατ. € την χρήση του 2018 έναντι 107,6 εκ. € την αντίστοιχη χρήση του 2017, ήτοι αυξημένα κατά 8,9 %.

Το αναπροσαρμοσμένο αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων, επενδυτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και απομειώσεων συμμετοχών (EBITDA) ανέρχεται σε €13,5εκ. για την Εταιρεία, ήτοι 11,5% επί των πωλήσεων, και €5,8εκ. για τον Όμιλο.

Η Εταιρεία λαμβάνοντας ουσιαστικές επιχειρηματικές αποφάσεις προχώρησε σε απομείωση συμμετοχών και απαιτήσεων που αφορά τις θυγατρικές ΦΑΡΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και Creta Farms USA, LLC στα πλαίσια στρατηγικού ανασχεδιασμού που στόχο έχει την μεγιστοποίηση της αξίας του Ομίλου. Ειδικότερα, η Εταιρεία προέβη εντός της χρήσης 2018 στην πώληση ακινήτων της θυγατρικής ΦΑΡΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΕ. 

Συνέπεια αυτού υπήρξε απομείωση του συνόλου των απαιτήσεων και του ποσού επένδυσης στη θυγατρική αυτή.

Όσον αφορά τις εμπορικές δραστηριότητες της Εταιρείας, τα αλλαντικά συνεχίζουν να είναι η βασική πηγή δραστηριοτήτων και εσόδων αλλά μέσα στην χρήση η Εταιρεία εισήγαγε επιτυχημένα δύο νέα προϊόντα (Κρέας Εν Ελλάδι, Αλλαντικά ΧΩΡΙΣ) τα οποία απέφεραν θετικά αποτελέσματα, ενδυνάμωσαν την θέση της Εταιρείας σε υπάρχουσες και νέες αγορές και συνεισέφεραν πωλήσεις. 

Σε επίπεδο διεθνών δραστηριοτήτων η στρατηγική πλέον βασίζεται στην αξιοποίηση των κατοχυρωμένων ευρεσιτεχνιών και κυρίως της αποκτημένης τεχνογνωσίας. Η συνεργασία στην Αυστραλία, Κύπρο και Ισπανία συνεχίζονται με επιτυχία ενώ, όπως επισημάνθηκε και ανωτέρω, επανασχεδιάζεται η δραστηριοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της εκμετάλλευσης των ευρεσιτεχνιών για δημιουργία ροών μέσω δικαιωμάτων (royalties). Οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές αγορές παραμένουν στον στρατηγικό σχεδιασμό της Εταιρείας πάντα όμως με γνώμονα την μεγιστοποίηση του οφέλους από οιαδήποτε επένδυση στο εξωτερικό. 

Για το 2019 η Εταιρεία έχει ήδη δείξει σημάδια συνέχισης της ανοδικής της πορείας, εδραιώνοντας την θέση της στον ελληνικό χώρο σε αγορές όπου κρατά την πρωτοκαθεδρία εισάγοντας νέα καινοτόμα προϊόντα και μη συμβιβάζοντας την ποιότητα των προϊόντων που της έδωσαν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, ενώ παράλληλα έχει διεισδύσει σημαντικά σε νέες αγορές όπως αυτή του προψημένου γύρου (τόσο στο λιανεμπόριο όσο και στο κανάλι του HO.RE.CA), του ψητοπωλείου και άλλων τροφίμων υψηλής διαθρεπτικής αξίας.

Τέλος αναφέρεται πως σχετικά με την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Εταιρείας, η ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να αρθούν οι λόγοι που οδήγησαν στην προαναφερθείσα κατάσταση.