Citi: Σε καλό δρόμο οι ελληνικές τράπεζες αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

Citi: Σε καλό δρόμο οι ελληνικές τράπεζες αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

Συνεχίζει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, καθώς βελτιώνεται η ρευστότητα, υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης στα καθαρά έσοδα από τόκους και παρατηρείται πρόοδος στη μείωση των NPEs. Αυτό εκτιμά η Citi σε σημερινή της έκθεση, τονίζοντας παρ' όλα αυτά ότι οι κίνδυνοι παραμένουν σε ότι αφορά την υλοποίηση των σχεδίων μείωσης των «κόκκινων» δανείων ενώ αρνητικές επιπτώσεις θα έχει και πιθανή επιδείνωση των συνθηκών στις διεθνείς αγορές.

Η Citi μειώνει τις τιμές-στόχους για την Alpha Bank και την Eurobank και αυξάνει τις τιμές-στόχους για την Εθνική και Πειραιώς, ωστόσο βλέπει περιθώρια ανόδου και για τις τέσσερις μετοχές. Πιο αναλυτικά, δίνει τιμή-στόχο στα 1,76 ευρώ, έναντι 1,87 ευρώ προηγουμένως για την Alpha Bank, στα 0,86 ευρώ από 0,95 ευρώ προηγουμένως για την Eurobank, στα 2,22 ευρώ από 1,08 ευρώ προηγουμένως για την Εθνική και στα 1,84 ευρώ από 0,76 ευρώ για την Πειραιώς.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζες επισημαίνουν ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν ανακάμψει αφού δέχθηκαν ώθηση από μία σειρά θετικών εξελίξεων όπως η οικονομική ανάπτυξη, η βελτιωμένη πρόσβαση στις αγορές, το ράλι των ελληνικών ομολόγων και η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων. Όμως συνεχίζουν και υπάρχουν σοβαρά εμπόδια καθώς τα έσοδα από τόκους αφορούν σε ποσοστό 27%-44% απομειωμένα δάνεια.  

Όσον αφορά τη μείωση των NPEs, σημειώνεται ότι πέρσι οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν μείωση της τάξης των 13,1 δισ. ευρώ. Με τις πωλήσεις και τις διαγραφές να αντιστοιχούν στο 82% της μείωσης, οι προβλέψεις μειώθηκαν κατά 10,2 δισ. ευρώ το 2018. Στους αναθεωρημένους στόχους που υποβλήθηκαν τον Μάρτιο οι τράπεζες δεσμεύθηκαν να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια κατά 23,4 δισ. ευρώ αυτό το χρόνο με μεγαλύτερη εστίαση στις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις (67%) οι οποίες συνδέονται με την επάρκεια των προβλέψεων, την αποτίμηση των ενέχυρων και την επενδυτική ζήτηση.

Με βάση τους εκτιμώμενους ρυθμούς ανάκτησης για τους διάφορους τύπους δανείων, η Citi τοποθετεί το έλλειμμα των προβλέψεων για τις ελληνικές τράπεζες στα 12 δισ. ευρώ που είναι χαμηλότερο από τις διαγραφές που έχει προεξοφλήσει η αγορά, εκτός από την Πειραιώς. 

Κωνσταντίνος Μαριόλης