Ch. Lagarde: Κανένας φόβος για νομισματικό πόλεμο

Ch. Lagarde: Κανένας φόβος για νομισματικό πόλεμο

Καθησυχαστική εμφανίστηκε ως προς το ενδεχόμενο ενός νομισματικού πολέμου, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, η οποία εκτιμά πως οι Ευρωπαίοι ανακτούν την πίστη τους στην Ευρωζώνη και δεν είναι έρμαια μιας απρόβλεπτης συμπεριφοράς όπως για παράδειγμα άλλες χώρες στον κόσμο.

Επίσης, σε συνέντευξή της στην ιταλική La Repubblica, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Ch. Lagarde ένας εμπορικός πόλεμος θα ήταν καταστροφικός.

Τρεις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίες περιλαμβάνουν πρώτον την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής αγοράς ώστε οι επιχειρήσεις να χρηματοδοτούνται πιο γρήγορα και οι επενδυτές να έχουν μεγαλύτερο portfolio για να επενδύσουν.

Δεύτερον, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τρίτον, να δημιουργηθούν οι βάσεις για ένα κεντρικό δημοσιονομικό μηχανισμό (CFC), για να προετοιμαστούμε για τις «δύσκολες μέρες» που κάποια στιγμή θα έρθουν.

Σχετικά με την ύπαρξη ενός υπουργού Οικονομικών της ΕΕ, η Ch. Lagarde σημείωσε πως το Ταμείο ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί με το διορισμό ενός τέτοιου αξιωματούχου, ωστόσο για την ώρα δεν το θεωρεί προτεραιότητα.

Ως προς την Ιταλία, η επικεφαλής του Ταμείου σχολίασε πως όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση, πρέπει να συνυπολογίζει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και να καταλάβει ότι «τα έσοδα είναι εξίσου σημαντικά με τα έξοδα».