Chr. Lagarde: Η παγκόσμια ανάπτυξη το 2016 θα είναι απογοητευτική

Chr. Lagarde: Η παγκόσμια ανάπτυξη το 2016 θα είναι απογοητευτική

«Απογοητευτική» παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη προβλέπει για το επόμενο έτος η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε άρθρο της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η αύξηση των επιτοκίων στην Αμερική και η οικονομική αποδυνάμωση της Κίνας συμβάλουν στην αβεβαιότητα και τον υψηλότερο κίνδυνο οικονομικών διαταραχών σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνει η Christine Lagarde στο άρθρο της, σύμφωνα με το Reuters.

«Σε πολλές χώρες ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει ακόμα αδυναμίες και στις αναπτυσσόμενες αγορές οι οικονομικοί κίνδυνοι αυξάνονται».

Παράλληλα, σημειώνει, η ανάπτυξη του εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο έχει συρρικνωθεί σημαντικά και η μείωση των τιμών πρώτων υλών δημιουργεί προβλήματα στις οικονομίες που εξαρτώνται από αυτά, με τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε πολλές οικονομίες να έχει ακόμα αδυναμίες και τους οικονομικούς κινδύνους στις αναπτυσσόμενες αγορές να αυξάνονται.

«Όλα αυτά υποδεικνύουν πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι απογοητευτική και άνιση το 2016», αναφέρει, τονίζοντας πως η χαμηλή παραγωγικότητα, η γήρανση του πληθυσμού και οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης «βάζουν φρένο» στην ανάπτυξη.

Το ξεκίνημα της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και η στροφή της κινεζικής οικονομίας προς την καταναλωτική ανάπτυξη είναι «απαραίτητες και υγιείς» αλλαγές αλλά πρέπει να εφαρμοστούν όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά και πιο ομαλά.

Εξάλλου, η επικεφαλής του ΔΝΤ εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με την ικανότητα των μη προηγμένων χωρών να απορροφήσουν τους οικονομικούς κραδασμούς, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι είναι σε γενικές γραμμές καλύτερα προετοιμασμένες σε σχέση με το παρελθόν για τα υψηλότερα επιτόκια.

Τέλος, προειδοποίησε πως η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και το ισχυρότερο δολάριο μπορούν να οδηγήσουν εταιρείες σε αδυναμία αποπληρωμής των χρεών τους προκαλώντας σταδιακά πλήγμα σε τράπεζες και κράτη.