Capital Economics: Το Bitcoin δεν θα καταφέρει να ανταγωνιστεί το δολάριο

Capital Economics: Το Bitcoin δεν θα καταφέρει να ανταγωνιστεί το δολάριο

Σε αντίθεση με τις φούσκες στον τεχνολογικό κλάδο στα τέλη της δεκαετίας του ''90 και στα οικιστικά ακίνητα στις ΗΠΑ, λίγα χρόνια αργότερα, αν σκάσει η φούσκα του Bitcoin δεν θα έχει συστημικές και μακροοικονομικές επιπτώσεις. Αυτό εκτιμά η Capital Economics, σημειώνοντας ότι η συνολική αξία των Bitcoin είναι ακόμη μικρή, ενώ το κρυπτονόμισμα δεν συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ευρύτερη οικονομία.

Σύμφωνα με την Capital Economics, η «πραγματική» αξία του Bitcoin είναι άγνωστη, όπως συμβαίνει με πολλές start-ups, διότι δεν είναι σαφές αν έχει μέλλον. «Αμφιβάλλουμε ότι οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα θα καταφέρει να ανταγωνιστεί το δολάριο ή τα μεγάλα νομίσματα, πολλά από τα οποία έχουν αιώνες ιστορίας καθώς και την στήριξη κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών».

Ο οίκος επίσης εκτιμά ότι ενδεχόμενα τεχνολογικά προβλήματα, όπως απάτες ή πιο αυστηροί κανονισμοί, μπορεί να υπονομεύσουν τη λειτουργία του Bitcoin. Ακόμη κι αν τα κρυπτονομίσματα έχουν μέλλον, ένας από τους πολλούς ανταγωνιστές του Bitcoin, ή ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας, θα μπορούσαν να το «σκοτώσουν», όπως συνέβη και με πολλούς ανταγωνιστές του Facebook και της Google που εξαφανίστηκαν από τον χάρτη.
«Δεδομένης της εν λόγω αβεβαιότητας, είναι εύλογο να συγκρίνεται το Bitcoin με την πασίγνωστη φούσκα της ολλανδικής τουλίπας. Όπως συνέβη και με το Bitcoin, οι τουλίπες έγιναν δημοφιλείς λόγω του καινούριου και της σπανιότητάς τους, έχοντας έρθει από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στα τέλη του 16ου αιώνα. Η τιμή τους εκτινάχθηκε μεταξύ 1634-1637 και μετά κατέρρευσε. Όμως η κατάρρευσή τους δεν είχε μεγάλο αντίκτυπο στην ολλανδική οικονομία», αναφέρει η Capital Economics.

Υπάρχουν αρκετά κανάλια μέσω των οποίων μπορεί μία φούσκα να έχει μακροοικονομικές επιπτώσεις, αλλά κανένα δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο στην περίπτωση του Bitcoin. Ένα από αυτά είναι ο τραπεζικός τομέας και ένα άλλο η επενδυτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Οποιαδήποτε φούσκα μπορεί να επηρεάσει την οικονομία μέσω του τραπεζικού κλάδου, όμως το Bitcoin συναλλάσσεται εκτός του συστήματος. Επίσης, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι παίρνουν τεράστια δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις για να χρηματοδοτήσουν τις θέσεις τους σε κρυπτονομίσματα.
Όσο για την εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της τιμής του Bitcoin και άλλων assets ρίσκου, συνεπώς ενδεχόμενη πτώση του Bitcoin δεν θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές συνθήκες και στο επενδυτικό κλίμα.

Μία φούσκα, επίσης, θα μπορούσε όταν σκάσει να επηρεάσει την ιδιωτική κατανάλωση καθώς όσοι επενδύουν σε αυτή έχουν απώλειες. Όμως η συνολική «κεφαλαιοποίηση» του Bitcoin είναι πάρα πολύ μικρή για να προκαλέσει συστημικό κίνδυνο. Διαμορφώνεται περί τα 240 δισ. δολάρια, όταν, ενδεικτικά, η συνολική αξία του χρυσού είναι 8 τρισ. δολάρια και η αξία της Apple, 900 δισ. δολάρια.

Αν η τιμή του Bitcoin μηδενιζόταν σήμερα, οι απώλειες θα αντιστοιχούσαν σε πτώση 0,6% όλων των αμερικανικών μετοχών. Και επειδή πολλοί έχουν αγοράσει πολύ χαμηλότερα Bitcoin από τα τρέχοντα επίπεδα, οι απώλειες θα ήταν πολύ μικρότερες.