Capital Economics: Η κατάρρευση της κυβέρνησης στην Φινλανδία ίσως ευνοεί την Ελλάδα

Capital Economics: Η κατάρρευση της κυβέρνησης στην Φινλανδία ίσως ευνοεί την Ελλάδα

Στην εκτίμηση ότι η απομάκρυνση του εθνικιστικού κόμματος των Φινλανδών από την κυβέρνηση της Σκανδιναβικής χώρας βελτιώνει ελαφρώς τις πιθανότητες για λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους, προβαίνει σε σημερινό report της η Capital Economics.

Όπως υποστηρίζει στην έκθεση, το εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών - το οποίο μετείχε στην τρικομματική κυβέρνηση της Φινλανδίας - ήταν στο παρελθόν ένας από τους σφοδρότερους πολέμιους των προγραμμάτων διάσωσης και της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Με το κόμμα να μην είναι πλέον στην κυβέρνηση, και πιθανότατα να χάνει έδρες στο κοινοβούλιο εάν υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η πιθανότητα μιας συμφωνίας που θα καθιστούσε τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας βιώσιμη βελτιώθηκε ελαφρώς, εκτιμά η Capital Economics.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Juha Sipila ανέλαβε πρωτοβουλία για τη διάλυση του τρικομματικού, κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του, καθιστώντας σαφές ότι θέλει να απομακρυνθεί από αυτόν το εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών (το πρώην Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών), λίγα εικοσιτετράωρα αφού εξελέγη επικεφαλής του κόμματος αυτού ο Jussi Halla-aho, ένας πολιτικός που εναντιώνεται στη μετανάστευση κι έχει καταδικαστεί από τη φινλανδική δικαιοσύνη στο παρελθόν για ρατσιστικές δηλώσεις.

H Capital Economics εκτιμά επίσης ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα μπορούσε να είναι καλή και για την υπόλοιπη Ευρώπη καθώς πρόκειται για ένα ακόμα πλήγμα το οποίο δέχεται ευρωφοβικό κόμμα.

Όσον αφορά τις αμιγώς φινλανδικές εξελίξεις, η Capital Economics εκτιμά ότι η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού δεν θα πλήξει την φινλανδική οικονομία η οποία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 2% φέτος.