CNL Capital: Η εταιρεία εναλλακτικής χρηματοδότησης, μπαίνει στο Χ.Α.

CNL Capital: Η εταιρεία εναλλακτικής χρηματοδότησης, μπαίνει στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια... διαφορετική εταιρεία ετοιμάζεται να μπει στο ελληνικό χρηματιστήριο το επόμενο διάστημα, μια εταιρεία που ανοίγει μια «καινούρια» αγορά στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πρόκειται για την CNL Capital, που είναι η πρώτη Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) στην Ελλάδα, εποπτευόμενη από την Ελληνική Κεφαλαιαγορά, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Ιδρύθηκε μόλις το 2014 όμως αυτή την τετραετία αποτελεί ένα μικρό success story μέσα στην κρίση, ερχόμενη να καλύψει ένα κενό που δημιουργήθηκε στην αγορά λόγω της αδυναμίας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν επαρκώς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η CNL Capital είναι από το νόμο υποχρεωμένη έως τις 31 Ιουλίου 2018 να έχει κάνει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, ώστε να μπορέσουν ακόμη περισσότεροι μέτοχοι να μπουν στην εταιρεία. Η CNL Capital ΕΚΕΣ παρέχει βραχυχρόνια ρευστότητα σε ΜμΕ στην Ελλάδα, μέσω επένδυσης στα ομολογιακά δάνεια που αυτές εκδίδουν.

Όπως τονίζει στο Liberal ο κ. Παναγιώτης Λέκκας, πρόεδρος της CNL «αυτή την τετραετία η εταιρεία έχει προλάβει να κάνει 28 ομολογιακά δάνεια με τις εταιρείες – πελάτες που συνεργάζεται, ενώ συνολικά έχει κάνει συνεργασίες με 19 επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι με κάποιες έχουμε συνάψει δύο και τρία δάνεια, με τη συνεργασία να προχωράει άριστα».

«Το 2015 κάναμε δύο επενδύσεις, το 2016 φτάσαμε στις πέντε, ενώ το 2017 υλοποιήσαμε 13 επενδύσεις! Παράλληλα, μέσα στους πρώτους τριάμισι μήνες του 2018 η εταιρεία έχει καλύψει ήδη οκτώ ομολογιακές εκδόσεις» τονίζει ο κ. Λέκκας και ως φαίνεται το τρέχον έτος θα είναι το καλύτερο από την ίδρυσή της.

Πλέον, έχοντας ήδη ολοκληρώσει ένα σημαντικό αριθμό χρηματοδοτήσεων, η CNL Capital ΕΚΕΣ βρίσκεται σε φάση ραγδαίας ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της, ενώ αναφορικά με το Χ.Α. έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, έχει κατατεθεί ο φάκελος στην Ε.Κ. και εντός των επόμενων δύο μηνών αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί η εισαγωγή της στην Κύρια Αγορά.

Η ίδρυση και ο τρόπος χρηματοδότησης

Η εταιρεία ιδρύθηκε από μια αρχική ομάδα 25 επενδυτών, επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων, που διέβλεψαν την ανάγκη για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού φορέα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μετά από δύο αυξήσεις κεφαλαίου, πλέον τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την εισαγωγή στο Χ.Α. τα ίδια κεφάλαια θα ξεπερνούν τα 8,5 εκατ. ευρώ.

Πλέον η CNL αποτελείται από 35 μετόχους, ενώ ο μέσος όρος των χρηματοδοτήσεων ανά επιχείρηση είναι στα 300 χιλ. ευρώ, με «ταβάνι» το 1 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, έχει κάνει συνολικές χρηματοδοτήσεις άνω των 7 εκατ. ευρώ.

«Επενδύουμε σε μικρομεσαίες εταιρείες που έχουν ανάγκη από ρευστότητα και κεφάλαια κίνησης ώστε να υποστηρίξουν τις δουλειές τους. Βοηθούμε τις επιχειρήσεις να υποστηρίξουν τον εμπορικό τους κύκλο. Έως 12 μήνες είναι η διάρκεια ζωής ενός ομολογιακού», τονίζει ο κ. Νικόλαος Χλωρός, Διευθύνων Σύμβουλος της CNL Capital ΕΚΕΣ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επιτόκιο που δανείζει η CNL είναι παρόμοιο με την επίσημη τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ασφαλώς δεν είναι... 4%, όμως δεν είναι και διψήφιο το ποσοστό. Όμως εμείς είμαστε πολύ ευέλικτοι συγκριτικά με τις τράπεζες, καθώς μέσα σε ένα – ενάμιση μήνα, μπορούμε να εκταμιεύσουμε τα κεφάλαια που συμφωνούμε από κοινού με την εταιρεία.

Σ'' ό,τι αφορά τον τρόπο αποπληρωμής, αυτό προσαρμόζεται από κοινού με την εταιρεία. Υπάρχουν εταιρείες που αποπληρώνουν ανά μήνα δόση, ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, ενώ άλλες εφάπαξ στο έτος».

Ποιες εταιρείες επιλέγονται

Επενδύει σε Α.Ε., παρέχοντας βραχυχρόνια χρηµατοδότηση (κεφάλαιο κίνησης) έως 1 εκατ. ευρώ,
µε αµοιβαία αποδεκτούς όρους, αποδεχόµενη ως εξασφαλίσεις άµεσα ρευστοποιήσιµα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, όπως απαιτήσεις από εταιρικούς (Β2Β) πελάτες.

Αναφορικά με το πως διαλέγουν τις εταιρείες που θα χρηματοδοτήσουν, ο κ. Λέκκας τονίζει πως «μας ενδιαφέρουν μόνο υγιείς εταιρείες που έχουν μια επιχειρηματική διαδρομή - όχι startups δηλαδή - και χρειάζονται κεφάλαια κίνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, υπάρχουν επιχειρήσεις με μηδενικό δανεισμό, εντούτοις οι τράπεζες αδυνατούν ή καθυστερούν να τις χρηματοδοτήσουν. Εκεί, έρχονται εταιρείες όπως η CNL Capital να καλύψουν αυτό το κενό. Η εταιρεία είναι κερδοφόρα ήδη από το δεύτερο χρόνο λειτουργίας της, ενώ από φέτος διανέμει και μέρισμα στους μετόχους της.

Μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές χρηματοδοτήσεις

Ανάμεσα στις 19 εταιρείες που έχει συνεργαστεί έως τώρα η CNL Capital, είναι οι ΑΙΣΑΚΟΣ, ΕΠΕΞΥΛ, Megasystems, Olive Media, QUALCO και Amaze.

Η ΑΙΣΑΚΟΣ δραστηριοποιείται στην αντιπροσώπευση, παραγωγή και διακίνηση Α' υλών για πολλούς Βιομηχανικούς Κλάδους. Μπαίνει στην 3η γενιά λειτουργίας της, μιας και ουσιαστικά είναι συνέχεια εταιρειών με παρουσία από το 1957 μέχρι σήμερα.

Η ΕΠΕΞΥΛ είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία ξεκινώντας από ένα επιπλοποιείο στο Μενίδι, όμως τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ανάπτυξης, συμμετέχοντας σε projects σε τέσσερις ηπείρους.

Η Megasystems ασχολείται από το 1992 με το Scent Marketing. H εταιρεία έχει εκδώσει τρία ομολογιακά δάνεια που έχει καλύψει η CNL Capital και μέσα από αυτές τις συνεργασίες έχει χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης.

H Olive Media είναι μια εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων λύσεων επικοινωνίας που δραστηριοποιείται στην διαχείριση παγκόσμιων brands περιοδικών και web sites της Time Inc (Instyle, Fortune, and People) κ.α. Η Olive Media έχει προχωρήσει και σε 2η χρηματοδότηση, καθώς η συνεργασία με τη CNL Capital υπήρξε εποικοδομητική.

Η QUALCO είναι πάροχος συστημάτων διαχείρισης χαρτοφυλακίου χρέους που καλύπτουν όλες τις πτυχές της συλλογής χρεών και του κύκλου ζωής των εισπράξεων. Όταν ανέλαβε ένα έργο στο εξωτερικό, προέκυψε η ανάγκη κεφαλαίου κίνησης, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν διαθέτει σχετικό μηχανισμό. Έτσι, απευθύνθηκε στην CNL Capital ως εναλλακτική και ευέλικτη πηγή χρηματοδότησης.

Η Amaze παρέχει υπηρεσίες mobile marketing, διαγωνισμών/ψηφοφοριών και περιεχομένου σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και απευθείας στον τελικό καταναλωτή. Απευθύνθηκε στην CNL Capital καθ'' ότι το μοντέλο χρηματοδότησής της ταιριάζει απόλυτα με το συναλλακτικό κύκλωμα της Amaze.