Κόβει στο 0,6% τη γερμανική ανάπτυξη με «βαρίδι» τη βιομηχανία

Κόβει στο 0,6% τη γερμανική ανάπτυξη με «βαρίδι» τη βιομηχανία

Σε σημαντική καθοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομία το 2019 προχώρησε η κεντρική τράπεζα της χώρας, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ τελικά θα μεγεθυνθεί κατά μόλις 0,6% αντί του 1,6% που προέβλεπε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την Bundesbank, η αρνητική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, οφείλεται στην εκτίμηση ότι οι βιομηχανικοί όμιλοι στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα υποστούν πλήγμα από την αδύναμη ζήτηση κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.

Επιπλέον, η Bundesbank περιόρισε τις εκτιμήσεις τις και για την ανάπτυξη του 2020, εκτιμώντας ότι θα ανακάμψει μόλις στο 1,2% αντί της προηγούμενης εκτίμησής της για 1,6%.

«Η γερμανική οικονομία επί του παρόντος βιώνει μια σημαντική επιβράδυνση», ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας στην εξαμηνιαία επικαιροποίηση των προβλέψεών της, εξηγώντας ότι «αυτό οφείλεται κυρίως στην επιβράδυνση στη βιομηχανία, όπου αρχίζει να γίνεται εμφανής ο αντίκτυπος από την αναιμική αύξηση των εξαγωγών».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό η κεντρική τράπεζα «βλέπει» να διαμορφώνεται στο 1,4% φέτος και στο 1,9% το 2020.

Χαρακτηριστικά πάντως είναι τα μακροοικονομικά στοιχεία για τη Γερμανία που δημοσιεύτηκαν σήμερα και επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της Bundesbank, καθώς η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Απρίλιο υποχώρησε κατά 1,9%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση της από το 2015, ενώ ξεπέρασε κατά πολύ και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν μεν πτώση αλλά κατά 0,4%.

Παράλληλα, ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση, κατά 3,7%, σημειώθηκε στις γερμανικές εξαγωγές, οι οποίες εμφάνισαν επίσης τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Αύγουστο του 2015.