Bullard (Fed St.Louis): Η πτώση του πετρελαίου έχει επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική

Bullard (Fed St.Louis): Η πτώση του πετρελαίου έχει επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική

«Η μεγάλη βουτιά στις τιμές του πετρελαίου έχει επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ» δήλωσε ο πρόεδρος της Fed του St. Louis James Bullard σε ομιλία του όπως μεταδίδει το CNBC.

Ο κ. Bullard που διατηρεί ισόβια δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed τόνισε πως η πτώση των τιμών του πετρελαίου ήταν «πολύ σημαντική».

Με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν καταγράψει απώλειες κοντά στο 17% φέτος και στιγμιαία να έχουν βρεθεί κάτω από τα 30 δολάρια ανά βαρέλι αυτή την εβδομάδα , ο κ. Bullard εκτιμά πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον αναμενόμενο για να σταθεροποιηθεί η αγορά πετρελαίου αλλά πρόσθεσε πως η επίπτωση των χαμηλών τιμών του πετρελαίου έχει ωφελήσει την οικονομία.

«Όταν σταθεροποιηθούν οι τιμές του πετρελαίου, ο πληθωρισμός θα πρέπει να επιστρέψει στο στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed, αλλά αυτό χρειαστεί περισσότερο χρόνο από όσο είχε υπολογιστεί».

Τέλος ο κ. Bullard αναφέρθηκε στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό που έχουν μειωθεί και θεώρησε το γεγονός αυτό ανησυχητικό. «Χαμηλές προσδοκίες για τον πληθωρισμό μπορούν να κρατήσουν τον πληθωρισμό κάτω από το πραγματικό του μέγεθος, καθιστώντας πιο δύσκολο για τη Fed την επιστροφή του στην τιμή στόχου».