BoE: Ενίσχυση των κεφαλαίων των βρετανικών τραπεζών, ενόψει Brexit

BoE: Ενίσχυση των κεφαλαίων των βρετανικών τραπεζών, ενόψει Brexit

Να αυξήσουν τα κεφαλαιακά τους διαθέσιμα τους επόμενους μήνες, λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν με το Brexit και την αύξηση του καταναλωτικού δανεισμού ζήτησε από τις βρετανικές τράπεζες η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας καλούνται να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια κατά 11,4 δισ. στερλίνες (14,5 δισ. δολάρια).

«Τα επίπεδα κινδύνου σε ορισμένους τομείς είναι περισσότερο υψηλά», ανέφερε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE στην εξαμηνιαία της έκθεση, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την έκρηξη του καταναλωτικού δανεισμού και την αβεβαιότητα για το μέλλον των εμπορικών σχέσεων της χώρας με την ΕΕ.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Μ. Βρετανίας σημειώνει ότι προετοιμάζεται για μια σειρά πιθανών σεναρίων που πυροδοτεί το Brexit, μεταξύ των οποίων και η μη συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. «Ο προγραμματισμός έκτακτης ανάγκης και η προετοιμασία θα είναι πολύτιμες», εξηγεί στην έκθεση χαρακτηριστικά. Επίσης, εκφράζονται ανησυχίες για το εάν θα επιτραπεί στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συνεχίσουν της συναλλαγές τους με τον ίδιο τρόπο.

Τέλος, στους ευρύτερους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, η BoE επεσήμανε την περίπτωση της Κίνας και του υψηλού ιδιωτικού χρέους της.