Bloomberg: Το 2017 ίσως είναι το καλύτερο έτος για το ευρώ την τελευταία δεκαετία

Bloomberg: Το 2017 ίσως είναι το καλύτερο έτος για το ευρώ την τελευταία δεκαετία

Το 2017 υποτίθεται ότι θα ήταν ένα έτος με αυξημένο ρίσκο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση της ευρωζώνης και του ευρώ. Στην πράξη, όμως, αποδεικνύεται ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί στο καλύτερο έτος για το κοινό νόμισμα εδώ και μια δεκαετία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το ευρώ βρέθηκε σε υψηλό 6 μηνών έναντι του δολαρίου αυτή την εβδομάδα και ίσως σημειώσει την υψηλότερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων G10 το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το πρακτορείο σημειώνει ότι η νίκη των φιλο-ευρωπαίων υποψηφίων στις ολλανδικές και γαλλικές εκλογές, τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία στην ευρωζώνη και η αύξηση των εισροών κεφαλαίων στις αγορές των χωρών της ευρωζώνης, κάνουν τους αναλυτές αισιόδοξους για τις προοπτικές του κοινού νομίσματος.

"Υπάρχει μια θετική δυναμική, με ολοένα και περισσότερα hedge funds να τοποθετούνται στο ευρώ", δήλωσε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής στρατηγικής για τα νομίσματα του G10, στη Merrill Lynch.

Το ευρώ έχει ενισχυθεί πάνω από 6% σε σχέση με το δολάριο μέσα στο 2017, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2007. Είναι ενδεικτικό ότι οι τράπεζες Credit Agricole, UniCredit και η ING Groep, αύξησαν πρόσφατα τις προβλέψεις τους για το νόμισμα, με την ING να προβλέπει την ισοτιμία στα 1,20 δολάρια μέχρι τα μέσα του 2018.

Τα τελευταία τρία χρόνια το ευρώ υποχώρησε 23% έναντι του δολαρίου, γεγονός που έκανε τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel να δηλώσει πριν λίγες εβδομάδες ότι το κοινό νόμισμα είναι "πολύ αδύναμο" εξαιτίας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και πράγματι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ το ευρώ είναι το πιο υποτιμημένο νόμισμα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μέλη του G-10.

"Ξεκινάμε ήδη να βλέπουμε το ευρώ να κινείται με θετικό πρόσημο", ανέφεραν στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley σε σημείωμα προς τους πελάτες. "Η ισχυρότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη σημαίνει ισχυρότερο ευρώ".