Bloomberg: Τις επόμενες εβδομάδες η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο

Bloomberg: Τις επόμενες εβδομάδες η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο

Την τελική συμφωνία με την Κίνα ετοιμάζουν οι Αμερικανοί διαπραγματευτές για το εμπόριο, η οποία θα μπορούσε να υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές κοντά στην υπόθεση.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει μια συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζινπίνγκ στα μέσα Μαρτίου για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία που θα τερματίσει τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας που διαρκεί εδώ και έναν χρόνο.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στβ Μνούτσιν ανέφερε χθες πως ετοιμάζεται ένα έγγραφο 150 σελίδων, αλλά προειδοποίησε ότι "χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά". Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Λάρι Κούντλοου επισήμανε ότι έχει γίνει "εξαιρετική" πρόοδος, προαναγγέλλοντας ότι μια συμφωνία βρίσκεται στον ορίζοντα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, αν δεν υπάρξει συμφωνία και οι ΗΠΑ κάνουν πράξη την απειλή επιβολής δασμών 25% σε εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων από την Κίνα, θα πληγούν οι οικονομίες και των δύο χωρών. Μάλιστα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτή η εξέλιξη θα αφαιρούσε 0,2% από την αμερικανική ανάπτυξη.