Bloomberg: Τελευταία στιγμή οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το QE

Bloomberg: Τελευταία στιγμή οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το QE

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να μην έχουν έτοιμο σχέδιο αγοράς ομολόγων για το 2018 παρά μόνο μόλις λίγες εβδομάδες πριν λήξει το τρέχον πρόγραμμα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης.

Σε δημοσίευμά του το Bloomberg αναφέρει ότι ενώ το ΔΣ της ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει τις πρώτες επίσημες συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα σχετικά με το επόμενο βήμα μετά το QE, η πολυπλοκότητα του θέματος συνεπάγεται ότι οι τελικές αποφάσεις ίσως παρθούν στις 14 Δεκεμβρίου οπότε και είναι προγραμματισμένη η τελευταία συνεδρίαση του έτους.

Το Bloomberg επικαλείται πηγές της Ευρωζώνης με γνώση του θέματος, οι οποίες ωστόσο θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους καθώς οι σχετικές συζητήσεις παραμένουν εμπιστευτικές.

Ο κίνδυνος από μια τέτοια καθυστέρηση καθιστά ορισμένους αξιωματούχους νευρικούς, καθώς η ανάγκη για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αλλά και ο χαμηλός πληθωρισμός απαιτούν γρήγορες αποφάσεις.

"Είναι πολύ λογικό για την ΕΚΤ να καθυστερήσει τις οριστικές της αποφάσεις για την επόμενη ημέρα του QE", δήλωσε ο David Owen, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην επενδυτική εταιρεία Jefferies. "Ωστόσο θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς οι αγορές θα αντιδράσουν σε αυτή την περίπτωση καθώς οι αγορές είναι πάντοτε ανυπόμονες", συμπλήρωσε.

To Bloomberg κάνει ειδική αναφορά στον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Vitor Constancio, ο οποίος δήλωσε ότι ενώ η οικονομική ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ αποδεικνύεται όλο και πιο στιβαρή, η περιοχή πάσχει από το ίδιο φαινόμενο που εμφανίζεται και στον υπόλοιπο κόσμο, δηλαδή όλοι αναμένουν μια ισχυρή παγκόσμια φάση ανασυγκρότησης που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

Μια πιθανή απόφαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο θα επέτρεπε στην Κεντρική Τράπεζα να συνδέσει την απόφασή της με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, οι οποίες θα δημοσιευθούν τότε, κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν η ΕΚΤ για να δικαιολογήσει αλλαγές στην πολιτική της.