Bloomberg: Τα σχέδια της ΕΕ για να ενδυναμώσει τον διεθνή ρόλο του ευρώ

Bloomberg: Τα σχέδια της ΕΕ για να ενδυναμώσει τον διεθνή ρόλο του ευρώ

Tα σχέδιά της για αμφισβήτηση της κυριαρχίας του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές θα δημοσιοποιήσει η ΕΕ, στο πλαίσιο της επιδίωξής της να ενισχύσει τον διεθνή ρόλο του ευρώ και να αποκτήσει το κοινό της νόμισμα μεγαλύτερη ανεξαρτησία σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναπτύξει «ένα πλήρες φάσμα αξιόπιστων επιτοκίων αναφοράς» στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ένα ολοκληρωμένο σύστημα άμεσων πληρωμών, όπως αναφέρεται στο σχέδιο πρωτοβουλιών που θα δημοσιοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός της εβδομάδας.

Τα σχέδια της Κομισιον διερευνούν επίσης τη δυνατότητα ανάπτυξης του ρόλου του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος, με παράλληλο στόχο να μετριαστεί το «υπέρμετρο προνόμιο» που απολαμβάνει το αμερικανικό δολάριο, επιτρέποντας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει τη συμμόρφωση προς τους στόχους της εξωτερικής της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. 

Στα προτεινόμενα μέτρα, σύμφωνα με το Bloomberg, περιλαμβάνονται:

- η χρήση του ευρώ ως προεπιλεγμένου νομίσματος για τις ενεργειακές συμβάσεις μεταξύ χωρών της ΕΕ και τρίτων χωρών

- τιμές αναφοράς σε ευρώ για το αργό πετρέλαιο.

Σημειώνεται πως οι προτάσεις δεν συνιστούν δεσμευτική νομοθεσία, ωστόσο η υιοθέτησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να ανατρέψει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ενδυνάμωση του ευρώ θα μειώσει τον κίνδυνο «διατάραξης του ενεργειακού εφοδιασμού» εξαιτίας ενεργειών τρίτων χωρών. 

Επιπλέον, με τις πιο πάνω κινήσεις, η ΕΕ φιλοδοξεί να αξιοποιήσει την πλήρη δυναμική του ευρώ, η οποία θα αντικατοπτριστεί στην οικονομική και πολιτική βαρύτητα της Ευρωζώνης. Η πρωτοβουλία για να ενισχυθεί ο διεθνής ρόλος του ευρώ απηχεί και την επιθυμία χωρών, όπως η Γαλλία και Γερμανία, που ζητούν τη χρήση εκ μέρους της ΕΕ εργαλείων που θα της επιτρέψουν να πετυχαίνει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της, χωρίς να «εξαρτάται» από τις ΗΠΑ.

 

 

Φωτογραφία: ΑP