Οι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα ως ασφαλές μέρος για τα χρήματά τους

Οι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα ως ασφαλές μέρος για τα χρήματά τους

«Τα ελληνικά ομόλογα αναφοράς γίνονται όλα και πιο ισχυρά και αυτό φαίνεται περισσότερο στη διαφορά της απόδοσής τους σε σχέση με αυτή των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων», σχολιάζει το Bloomberg μετά την αρνητική αναστροφή του spread ελληνικών – ιταλικών ομολόγων που καταγράφηκε χτες.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η διαφορά αυτή είναι η μικρότερη εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια και δείχνει ότι οι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα όλο και περισσότερο ως ασφαλές μέρος για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, παρά την έλλειψη επενδυτικής διαβάθμισης της χώρας.

«Η εμπιστοσύνη αυξάνεται μετά την εκλογή μίας πιο φιλικής στην αγορά κυβέρνησης τον Ιούλιο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι στις χτεσινές συναλλαγές η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρέθηκε να διαμορφώνεται στο 1,238 όταν του αντίστοιχου ιταλικού ξεπερνούσε το 1,25 και παράλληλα το spread των 5ετών είχε γυρίσει αρνητικό κατά 3 μονάδες βάσης για πρώτη φορά σε διάστημα 11 ετών.

Ήταν η πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 που οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων υποχώρησαν κάτω από τις αποδόσεις κάποιας άλλης χώρας της Ευρωζώνης, γεγονός που έδειξε τη μεγάλη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον ως προς τον περιορισμό του country risk.