Bloomberg: Οι χαμηλοί μισθοί που δίνει η ΑΑΔΕ οδηγούν στην υποστελέχωσή της

Bloomberg: Οι χαμηλοί μισθοί που δίνει η ΑΑΔΕ οδηγούν στην υποστελέχωσή της

Ένα μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης των φορολογικών αρχών της Ελλάδα αναδεικνύει μέσα από δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία από την έκθεση που δημοσίευσε η Κομισιόν την Τετάρτη, «κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου» για την ενδεχόμενη αύξηση του ελλείμματος.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων παρουσίασε μείωση του προσωπικού της το 2018, που παρέμεινε πάνω από 4% χαμηλότερο από τον στόχο των 12.000, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το εν λόγω πρόβλημα, σύμφωνα με το Bloomberg, οφείλεται εν μέρει στο ότι οι επιτυχόντες στις αιτήσεις για πρόσληψη, τελικά τις απορρίπτουν, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στους μισθούς που προσφέρονται.

Οι λόγοι για το έλλειμμα περιλαμβάνουν τις καθυστερήσεις στις εν εξελίξει προσλήψεις εφοριακών / τελωνειακών υπαλλήλων και τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες αποχωρήσεις (κυρίως λόγω συνταξιοδότησης), αλλά οφείλονται επίσης στο σχετικά υψηλό ποσοστό απόρριψης προτάσεων που προσφέρθηκαν από την ΑΑΔΕ στους επιτυχόντες.

Αν η ΑΑΔΕ δεν επιταχύνει τις προσλήψεις, το έλλειμμα θα μπορούσε να αυξηθεί φέτος, που ο στόχος στελέχωσης αυξάνεται στους 12.500. Η Ελλάδα έχει ήδη καθυστερήσει σε μία σειρά μεταρρυθμιστικών στόχων που πρέπει να πετύχει για την ελάφρυνση του χρέους.

Παρά την έλλειψη προσωπικού, η Αρχή τα κατάφερε σε εννέα από τις έντεκα βασικές μετρήσεις απόδοσης το περασμένο έτος, από τέσσερις το 2017, συμπεριλαμβανομένης μίας μεγάλης επιτάχυνσης στη συλλογή βεβαιωμένων φόρων και προστίμων σε άτομα με υψηλό πλούτο μετά από ελέγχους.

Αυτό πιθανότατα εξηγεί γιατί η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο της για το πρωτογενές πλεόνασμα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το 2018.