Bloomberg: Η Ευρώπη δεν θα άντεχε μία νέα ελληνική κρίση

Bloomberg: Η Ευρώπη δεν θα άντεχε μία νέα ελληνική κρίση

Για σοβαρό πρόβλημα που θα προκαλούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη μια νέα ελληνική κρίση κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το Bloomberg, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΕΕ ήδη αγωνίζεται να διευθετήσει την κρίση που έχει προκύψει με τον προϋπολoγισμό της Ιταλίας.

«Παρά το ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραματικά, η Γηραιά Ήπειρος δεν θα άντεχε άλλη μία κρίση στη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg καθώς η ΕΕ ήδη αγωνίζεται να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας, καλείται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του Brexit, ενώ οι ηγέτες στη Γαλλία και τη Γερμανία έχουν δυσκολίες στο εσωτερικό τους.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι μόλις τον περασμένο Αύγουστο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, αλλά η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη και πάλι με οικονομική κρίση καθώς οι τράπεζες βρίσκονται εγκλωβισμένες σε ένα καθοδικό σπιράλ.

Το άρθρο συνεχίζει τονίζοντας ότι η επίλυση των ζητημάτων των χρηματοπιστωτικών οργανισμών αποτελεί το κλειδί για να πάρει μπρος η ελληνική οικονομία. Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σχέδια, αλλά η έλλειψη σαφήνειας πλήττει τις τράπεζες οι οποίες εξακολουθούν μετοχές τους να χάνουν μεγάλο μέρος της αξίας τους στο Χρηματιστήριο, υποστηρίζει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg το πλέον πρόσφατο σχέδιο περιλαμβάνει την άμεση ενίσχυση των τραπεζών από το κράτος ενώ εναλλακτικά εξετάζεται μεταφορά των «κόκκινων δανείων» σε οχήματα ειδικού σκοπού με εγγυήσεις της κυβέρνησης. Μια τρίτη επιλογή θα ήταν να δημιουργηθεί μια «bad bank» που θα απαλλάξει τις τράπεζες από τα πιο επισφαλή δάνειά τους, υποστηρίζει το Bloomberg.

Καταλήγοντας, το άρθρο σημειώνει ότι δεν είναι σαφές εάν όλα τα σχέδια θα πάρουν το πράσινο φως ή ποια είναι η πιο αποτελεσματική λύση που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2021 για να αποφύγουν μία ακόμη ανακεφαλαιοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση οποιοδήποτε σχέδιο θα απαιτήσει την αναζωογόνηση της όρεξης των επενδυτών για το ελληνικό χρέος, κάτι το οποίο, προς το παρόν, δεν φαίνεται εύκολο έργο, σύμφωνα με το Bloomberg.