Bloomberg: Η Ελλάδα θα παραμείνει «κολλημένη» στα Μνημόνια

Bloomberg: Η Ελλάδα θα παραμείνει «κολλημένη» στα Μνημόνια

Η συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στην οποία κατέληξε το χθεσινό Eurogroup, διατηρεί το σφιχτό «λουρί» στην ελληνική οικονομία εξαλείφοντας κάθε πιθανότητα να υπάρξει δανειοδοτικό ξεφάντωμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και σπατάλες όπως έγινε στο παρελθόν, σημειώνει το Bloomberg, σχολιάζοντας τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων πιστωτών.

Σε άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο περιγράφει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, καθώς επισημαίνει ότι οι προβλέψεις για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% μέχρι το 2022 και στη συνέχεια 2,2% μέχρι το 2060), συνεχείς ελέγχους από τους δανειστές και σκληρά οικονομικά μέτρα αποδεικνύουν ότι η έξοδος από τα Μνημόνια δεν είναι και τόσο «καθαρή».

Στο σημείο αυτό το Bloomberg επισημαίνει ότι η χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει ότι θα είναι δύσκολο να τονωθεί η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια καθώς εξαιτίας της χθεσινής συμφωνίας προβλέπονται μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και δανεισμός με επιτόκια που μπορούν να καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας αδύνατο να εξυπηρετηθείς ξανά από το τέλος του 2023.

Στο ίδιο πλαίσιο το Bloomberg υποστηρίζει ότι η χθεσινή συμφωνία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ακολουθήσει τη δική της πολιτική, γεγονός που θα επηρεάσει τις επόμενες κυβερνήσεις καθώς είναι δύσκολο οι πιστωτές να χαλαρώσουν το «λουρί» στην ελληνική οικονομία.