Bloomberg: Έρχονται οι Σουηδοί για τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών

Bloomberg: Έρχονται οι Σουηδοί για τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών

Η σουηδική τράπεζα η Hoist Finance AB φέρεται έτοιμη να αγοράσει χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που έχει κάνει άλλωστε σε πολλές χώρες της ΕΕ. 

«Γίνεται πολλή συζήτηση για την Ελλάδα εδώ και καιρό, αλλά τώρα πραγματικά συμβαίνει» δήλωσε στο Bloomberg ο Klaus-Anders Nysteen, διευθύνων σύμβουλος της Hoist.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο η Hoist αγοράζει και στη συνέχεια αναδιαρθρώνει «κόκκινα» δάνεια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες. Στις αγορές της περιλαμβάνονται η Βρετανία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Γαλλία και η Ισπανία. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια επένδυσε αρκετά και στην Ιταλία, αλλά τώρα στρέφει την προσοχή της στην Ελλάδα, όπου ενδεχομένως «να βρει ένα χρυσωρυχείο», όπως σχολιάζει το Bloomberg, καθώς τα μισά δάνεια στην Ελλάδα είναι «κόκκινα».


«Οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι τώρα σε ένα σημείο, που είνια πρόθυμες και έτοιμες να πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και υπάρχει το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο πια. Είναι λοιπόν μία αποτελεσματική, καλή αγορά» τόνισε ο Nysteen, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου αυτόν τον μήνα.

H έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάneia διαμορφώθηκε στα 100 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 45% του συνόλου. Στα καταναλωτικά δάνεια και στα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις η το ποσοστό της έκθεσης είναι υψηλότερο.

Ωστόσο ο Nysteen, ο οποίος αναφέρει ότι έχει συναντηθεί με εκπροσώπους και των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών και της κεντρικής τράπεζας, επισημαίνει ότι η έκθεση στα «κόκκινα» δάνεια μειώνεται σταθερά, ενώ το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα εμφανίζει καλή κεφαλαιακή βάση.