BIS: Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων μπορεί να πλήξει τις αναδυόμενες αγορές

BIS: Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων μπορεί να πλήξει τις αναδυόμενες αγορές

Οι αναδυόμενες αγορές κινδυνεύουν από μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ παρότι οι συνθήκες στις αγορές το δ' τρίμηνο έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικών της BIS, Claudio Borio, δήλωσε πως «για μια ακόμα φορά η τεράστια αντίθεση ανάμεσα στους πυρετώδεις ρυθμούς των αγορών και της αργής κίνησης των οικονομικών δυνάμεων έχουν επιπτώσεις».

Στην έκθεση της BIS αναφέρεται πως οι αναδυόμενες αγορές ισορρόπησαν μετά από ένα ταραχώδες καλοκαίρι, όπου η μεταβλητότητα του νομίσματος και του χρηματιστηρίου της Κίνας αναστάτωσε τις αγορές. «Η σύντομη αντίδρασή τους δείχνει πως ίσως αντέξουν την επικείμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ», σύμφωνα με την τράπεζα.

«Από την άλλη όμως, αν ανέβουν τα επιτόκια στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς συνθήκες στην αγορά, με τις μακροοικονομικές εξελίξεις και με την αυξημένη ευαισθησία στα επιτόκια, ενισχύεται ο κίνδυνος των αρνητικών συνεπειών στις αναδυόμενες αγορές.

Ο κ. Borio σημείωσε πως οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τις βασικές αναδυόμενες αγορές άλλαξαν ελάχιστα παρά την μεγαλύτερη ηρεμία που επικράτησε στις αγορές. Η Βραζιλία και η Ρωσία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν βαθιά ύφεση, όπως αναφέρει η τράπεζα, ενώ οι προβλέψεις της Κίνας σημείωσαν λίγα σημάδια βελτίωσης.

Αν και ο διεθνής δανεισμός στην Κίνα αυξήθηκε ελαφρώς κατά το β' τρίμηνο, «μια διεθνής τράπεζα που δάνεισε στην Κίνα έχει χάσει αρκετά τη δυναμική της, ενώ συρρικνώθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση έως το τέλος του Ιουνίου 2015", δήλωσε η BIS στην έκθεσή της.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της στα  μέσα Δεκεμβρίου αφού διατήρησε τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν τα τελευταία επτά χρόνια. Η σημαντική αύξηση της απασχόλησης τον Νοέμβριο διασφάλισε τις παραπάνω προσδοκίες.

"Από τη μία, τα υψηλότερα επιτόκια θα βοηθούσαν, καθώς θα επισφράγιζαν την ανάκαμψη των ΗΠΑ. Τα υψηλότερα ποσοστά, όμως, θα αύξαναν, μεταξύ άλλων, τους τόκους δαπανών για τις επιχειρήσεις," αναφέρει η έκθεση της BIS.

Η ΕΚΤ από την άλλη, προχώρησε σε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης και σε εξαμηνιαία παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αγορών.

Ακόμη, η απόκλιση ανάμεσα στην πολιτική που ακολουθούν η Fed και η ΕΚΤ έχει αποδυναμώσει την τιμή συναλλάγματος του ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι το ευρώ ενισχύθηκε μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, ήταν μόλις κάτω από τα 1,09 δολάρια την Παρασκευή, τιμή αρκετά χαμηλότερη από αυτήν που είχε ένα χρόνο πριν.

Αποτέλεσμα ήταν μια αύξηση δανεισμού σε ευρώ από χώρες εκτός της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της BIS. Όταν αποδυναμωθεί το νόμισμα αυτό, είναι πιο εύκολο να αποπληρωθεί το χρέος στο εγχώριο νόμισμα στο οποίο αποτιμάται.