B. Ντομπρόβσκις: Mεταμνημονιακή επιτήρηση για να μείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά η Ελλάδα

B. Ντομπρόβσκις: Mεταμνημονιακή επιτήρηση για να μείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά η Ελλάδα

Τη σημασία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% ως το 2022 τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στο φετινό συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι.

Ειδικότερα, ο Β. Ντομπρόβσκις περιγράφοντας τα επόμενα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος αναφέρθηκε στα τρία κρίσιμα στοιχεία: την πετυχημένη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, τη συμφωνία στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία θα είναι «εμπροσθοβαρή μέτρα για να εξασφαλιστεί η σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» και τη συμφωνία για το μεταμνημονιακό πλαίσιο, καθώς η χώρα «πρέπει να μείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά».

Ανέφερε ακόμα ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, ενώ μετά το ποσοστό θα μειωθεί σε τουλάχιστον 2%, καθώς «δεδομένου του χρέους το περιθώριο για κινήσεις είναι περιορισμένο».

Σημείωσε ακόμα ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, ενώ μετά το ποσοστό θα μειωθεί σε τουλάχιστον 2%, καθώς «δεδομένου του χρέους το περιθώριο για κινήσεις είναι περιορισμένο».

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξασφαλιστεί ευμεγέθης ανάπτυξη η οποία επιτυγχάνεται με: α) χρηματοοικονομική σταθερότητα, δημοσιονομική πειθαρχία και ισχυρούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς που θα χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. β) οικονομική ανθεκτικότητα και επενδύσεις (ισχυροί θεσμοί, όπως το δικαστικό σύστημα, ευνοϊκες συνθήκες για επενδύσεις, εκπαίδευση και καινοτομία). γ) δικαιοσύνη ώστε τα οφέλη της ανάπτυξης να φτάνουν σε όλους τους πολίτες.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)