Atlas Tapes: Ο άγνωστος «γίγαντας» της Αταλάντης που διαπρέπει διεθνώς

Atlas Tapes: Ο άγνωστος «γίγαντας» της Αταλάντης που διαπρέπει διεθνώς

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ένα πρόβλημα των Ελλήνων που δημιουργούν και εργάζονται σε μη προβεβλημένους τομείς, στη βιομηχανία, στις κατασκευές, στις... μουτζούρες, μακριά από τη... glamorous ιλουστρασιόν κουλτούρα της ιδιωτικής τηλεόρασης και της γιάπικης μετάλλαξης της χώρας, είναι ότι μένουν στην αφάνεια.

Στην Ελλάδα της μνημειώδους αποβιομηχάνισης και του «πολέμου» της επιχειρηματικότητας όλες τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχουν ακόμη εξαιρετικής εξειδίκευσης εταιρείες, που είναι leader στον κλάδο τους στη χώρα, αλλά και μέσα στις κορυφαίες της Ευρώπης.

Σε μια περίοδο εθνικής κατάθλιψης λοιπόν, με τον αρνητισμό να κυριαρχεί, είναι σημαντικό να φωτίζονται οι εξαιρετικές επιχειρηματικές μονάδες που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, διαπρέπουν στον τομέα τους και απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συνομοταξίας των επιχειρήσεων είναι η Atlas Tapes S.A., ο άγνωστος «γίγαντας» της Αταλάντης, που απασχολεί αισίως 385 εργαζομένους και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία αυτοκόλλητων ταινιών και υλικών συσκευασίας, εξάγοντας το 85% και πλέον της παραγωγής της.

Η Atlas Tapes είναι μακράν η κορυφαία εταιρεία στην Ελλάδα στον τομέα των αυτοκόλλητων ταινιών κάθε είδους (χάρτινες, πλαστικές, ελαστικές κ.ο.κ.) και πλέον – μετά την ολοκλήρωση επενδύσεων για νέες γραμμές – μέσα στις δύο κορυφαίες δυνάμεις της Ευρώπης.

Η «άνθιση» των logistics και των μεταφορών πάσης φύσεως, οι μετακινήσεις αγαθών και προϊόντων ανά τον κόσμο όσο ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία και η γρηγορότερη και πιο γρήγορη «επικοινωνία» μεταξύ των κοινωνιών και των οικονομικών, έχει εκτοξεύσει και την ανάγκη για προϊόντα της εταιρείας. Τούτο ευνοεί τις εργασίες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο της συσκευασίας, όπως αυτή η εταιρεία από την Αταλάντη.

Η Atlas Tapes S.A. παράγει όλων των ειδών τις αυτοκόλλητες ταινίες και εξάγει σε δεκάδες χώρες στην Ευρώπη, στην Τουρκία, στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή. Το μεγάλο στοίχημα που είχε βάλει, που είναι να μπει και στις αγορές της (αχανούς) Ασίας, έχει επιτευχθεί, έστω και αν είναι στο αρχικό στάδιο.

Η επιχείρηση παράγει ταινίες συσκευασίας, προστασίας και οδοσήμανσης, αυτοκόλλητες, καθώς και χαρτοταινίες. Όπως σημειώνουν στελέχη της, έχει εξασφαλισμένες παραγγελίες, καθώς παράγει private label προϊόντα και συγχρόνως έχει καλή διασπορά κινδύνου, αφού κανένας πελάτης δεν απορροφά πάνω από το 5% του τζίρου της.

Μάλιστα, μέσα στα χρόνια της κρίσης, η εταιρεία αναπτύχθηκε σημαντικά καθώς το 2010 απασχολούσε 195 εργαζομένους, το 2013 είχε φτάσει τους 250, το 2014 τους 330, ενώ πλέον απασχολεί συνολικά 385 εργαζομένους, σε μια περιοχή με μεγάλη ανεργία. Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Παν. Χ. Λάντζης και διευθύνων σύμβουλος ο Ιάσωνας Π. Λάντζης της οικογένειας των ιδρυτών και βασικών μετόχων της.

Υπερσύγχρονες, πλήρως καθετοποιημένες γραμμές παραγωγής

Η Atlas Tapes είναι μια απολύτως καθετοποιημένη βιομηχανία κατασκευής ταινιών συσκευασίας, ενώ τα... θεμέλια της σημερινής μεγάλης μονάδας μπήκαν πριν περίπου 66 χρόνια, το 1953, όταν ο Χριστόφορος Λάντζης με τους γιους του, ξεκίνησαν τις πρώτες κατασκευές αυτοκόλλητων ταινιών.

Το 1977 η παραγωγή μεταφέρθηκε στην Αταλάντη όπου βρίσκεται έως σήμερα σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, όπου πλέον οι στεγασμένοι χώροι καλύπτουν άνω των 40.000 τ.μ.

Σ'' αυτή την υπερσύγχρονη μονάδα, διαθέτει εννέα γραμμές παραγωγής, για κάθε είδος ταινίας. Συγκεκριμένα διαθέτει δύο ακρυλικές γραμμές με βάση το νερό, άλλες πέντε με φυσικό ελαστικό διαλύτη και δύο θερμής τήξης συνθετικού καουτσούκ. Επίσης δύο γραμμές εμποτισμού χαρτιού.

Επίσης διαθέτει 16 πλήρως αυτόματες ρομποτικές μηχανές παραγωγής και «επίστρωσης» ταινιών, πολυάριθμες ημιαυτόματες, και τρεις πλήρως αυτόματες σχάρες τόρνου. Επίσης, διαθέτει μια γραμμή εκτύπωσης έξι χρωμάτων κάτω από την επιφάνεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν τρία χρόνια, το Νοέμβριο του 2015 η DECA Investments, αποκλειστικός διαχειριστής του ελληνικού fund Diorama, επένδυσε 7,2 εκατ. ευρώ στην Atlas Tapes, αποκτώντας μειοψηφική συμμετοχή (κάτω του 20%), με στόχο την ενίσχυσή της για την περαιτέρω ανάπτυξη στο εξωτερικό.

Πορεία αποτελεσμάτων, όραμα και στόχοι

Το 2014 η Atlas Tapes S.A. είχε κύκλο εργασιών 65 εκατ. ευρώ, το 2015 οι πωλήσεις έφτασαν στα 72,35 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 τα ενοποιημένα έσοδα περιορίστηκαν στα 70,50 εκατ. ευρώ. Ισχυρή αύξηση πέτυχε στη χρήση του 2017 όπου οι πωλήσεις έφτασαν στα 84,5 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε περίπου 8 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη στα 4,162 εκατ. ευρώ και τα μετά φόρων στα 2,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, η χρήση του 2018 κινήθηκε περίπου στα μεγέθη του 2017, σε μια χρονιά που υπήρξε μεγάλη πίεση σε όλο τον κλάδο συσκευασίας, παγκοσμίως, κυρίως λόγω της αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών, στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Την τριετία 2014-2016 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 12 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των γραμμών παραγωγής και την ενίσχυση της αποδοτικότητας.

Επίσης, αρχές του 2019 ολοκληρώνεται επενδυτικό πρόγραμμα 13 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε αρχές του 2017 και θα αναβαθμίσει ολιστικά ολόκληρη την παραγωγική δυνατότητα της επιχείρησης. Πρόκειται για ολοκλήρωση επένδυσης που αφορά στην εγκατάσταση της ταχύτερης επαλειπτικής μηχανής αυτοκόλλητων ταινιών, κόλλας φυσικού ελαστικού, στην Ευρώπη.

Τέλος, η Atlas Tapes διαθέτει πάγια άνω των 38 εκατ. ευρώ και ενεργητικό άνω των 66 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση των νέων επενδύσεων η διοίκηση της εταιρείας στοχεύει σε ετήσιο κύκλο εργασιών στα 105 εκατ. ευρώ.