Aσάφειες για τους εργαζόμενους στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ

Aσάφειες για τους εργαζόμενους στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ψήφιση του νομοσχεδίου σχετικά με την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, και ενώ η ΓΕΝΟΠ προετοιμάζεται για απεργίες.

Στο θέμα ωστόσο των εργασιακών επικρατεί ασάφεια ως προς τον ακριβή αριθμό εργαζομένων που θα μεταβιβαστούν στους αγοραστές των μονάδων, καθώς το μόνο που διασφαλίζεται είναι η προστασία τους από απολύσεις για μια εξαετία.

Ενώ το νομοσχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ προέβλεπε μεταβίβαση στις προς απόσχιση μονάδες του συνόλου του προσωπικού τους, το τρέχον κείμενο δεν προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό. Επίσης σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις αναφέρει ότι θα διέπονται «από την εργατική νομοθεσία και τον κανονισμό εργασίας που θα καταρτιστεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».

Στο κείμενο προβλέπεται η απόσχιση και η εισφορά δυο λιγνιτικών κλάδων της ΔEΗ σε δυο νέες εταιρίες, μία του Βορρά και μία του Νότου. Στη πρώτη θα εισφερθεί η μονάδα στη Μελίτη Φλώρινας μαζί με την άδεια για ανέγερση της Μελίτης ΙΙ, και στη δεύτερη οι μονάδες ΙΙ και ΙΙΙ στη Μεγαλόπολη. Σαν χρονοδιάγραμμα προκήρυξης του διαγωνισμού αναφέρονται τα τέλη Μαίου.

Στα δύο πρώτα άρθρα, περιγράφονται τα περιουσιακά στοιχεία προς αποεπένδυση και η διαδικασία διαχωρισμού τους από τη μητρική εταιρεία. Συγκεκριμένα θα συσταθούν δύο θυγατρικές, μία για τα περιουσιακά στοιχεία στο Βορρά και άλλη για το Νότο. Σε κάθε μία θα περιέλθουν οι εγκαταστάσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από ορυχεία καθώς και το σύνολο της σχετικής αδειοδότησης, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές.

Τον παραπάνω διαχωρισμό θα αποτυπώνουν οι λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από το ΔΣ μέχρι το τέλος Μαΐου. Στη συνέχεια θα δοθεί ένας μήνας για τυχόν προσφυγές των πιστωτών και αμέσως μετά θα ολοκληρωθεί και τυπικά η απόσχιση, με την έγκριση από τη ΓΣ της ΔΕΗ. Σημειωτέον ότι στη μητρική ΔΕΗ η ιδιοκτησία εκτάσεων που στο παρελθόν απαλλοτριώθηκαν και παραχωρείται μόνο η χρήση τους.

Σχετικά με το μετοχικό κεφάλαιο των θυγατρικών, αυτό θα προκύψει από την λογιστική αξία (book value) των παγίων που θα μεταβιβαστούν σε αυτές. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ότι μέχρι το τέλος του έτους οι μονάδες προς μεταβίβαση θα έχουν λάβει κάθε άδεια για τη λειτουργία τους, στη βάση όσων προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Αναφορικά με το διαγωνισμό, αυτός θα διενεργηθεί τον Μάιο, θα γίνει από τη ΔΕΗ και θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και κριτήρια προεπιλογής (εμπειρία στη διαχείριση των μονάδων και των ορυχείων, χρηματοοικονομική καταλληλότητα, επάρκεια κλπ). Ένας πιστοποιημένος, διεθνής, ανεξάρτητος εκτιμητής θα προσδιορίσει ένα δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας (fair value range). Αν οι προσφορές είναι χαμηλότερες, η ΔΕΗ θα μπορεί να ζητήσει βελτιωμένες τελικές οικονομικές προσφορές.

Εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης της DG Comp (αναμένεται περί τις 15/4) πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υπογραφής της σύμβασης αγοραπωλησίας. Θα ακολουθήσει η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη συνέχεια θα καταβληθεί το τίμημα. Για προστασία της ασφάλειας του δικτύου και μέχρι να αναβαθμιστεί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο, η παραγωγή του εργοστασίου φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη που θα διατηρήσει η ΔΕΗ δεν μπορεί να υπερβεί τα 500 MW.

Τέλος, σχετικά με τους πόρους που διατίθενται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, καταργείται το λιγνιτόσημο, που μέχρι σήμερα προέκυπτε από το 0,5% του τζίρου της ΔΕΗ. Στη θέση του καθιερώνεται ειδικό τέλος δικαιωμάτων λιγνίτη 1,2 ευρώ / MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, το οποίο θα επιβληθεί σε όλους τους παραγωγούς (άρα όχι μόνο στη ΔΕΗ).