Apple: Το πρόστιμο των 14 δισ. ευρώ από την ΕΕ είναι εκτός λογικής

Apple: Το πρόστιμο των 14 δισ. ευρώ από την ΕΕ είναι εκτός λογικής

Το πρόστιμο ύψους 14 δισ. δολαρίων που μας επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση «αψηφά την πραγματικότητα και την κοινή λογική» υποστήριξε η Apple στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της προσφυγής που έκανε η εταιρεία κατά της απόφασης του 2016.

Ο τεχνολογικός κολοσσός κατηγόρησε επίσης την Κομισιόν ότι χρησιμοποιεί τις αρμοδιότητές της για να αλλάξει ουσιαστικά το διεθνές φορολογικό σύστημα και με αυτό τον τρόπο δημιουργεί νομική αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται πως το πρόστιμο είχε επιβληθεί στην εταιρεία καθώς είχε λάβει παράνομα φορολογικά οφέλη στην Ιρλανδία σε διάστημα δύο δεκαετιών.

Ο οικονομικός διευθυντής της Apple Λούκα Μαέστρι ηγείται μιας εξαμελούς αντιπροσωπείας στο δικαστήριο, όπου ένα πάνελ πέντε δικαστών θα ακούσει τα επιχειρήματα των δύο πλευρών, καθώς και της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Πολωνίας και της Εποπτικής Αρχής της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA), μέσα σε δύο ημέρες.

«Η Επιτροπή διατείνεται ότι ουσιαστικά όλα τα κέρδη της Apple από όλες τις πωλήσεις της εκτός της αμερικανικής ηπείρου πρέπει να αποδοθούν σε δύο παραρτήματα στην Ιρλανδία», δήλωσε στο δικαστήριο ο δικηγόρος της Apple Ντέιβιντ Μπίαρντ.

Ο Μπίαρντ απέρριψε τις επικρίσεις για τον φορολογικό συντελεστή 0,005% που κατέβαλε η κύρια μονάδα της Apple στην Ιρλανδία το 2014, την οποία αναφέρει στην απόφασή της η Επιτροπή, λέγοντας πως η ρυθμιστική αρχή επιδιώκει απλώς «πρωτοσέλιδα παραθέτοντας μικρούς αριθμούς».

Καταβάλλοντας κατά μέσο όρο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 26%, η Apple έχει πει πως είναι ο μεγαλύτερος 'φορολογούμενος' παγκοσμίως και ότι τώρα καταβάλλει γύρω στα 20 δισεκ. ευρώ σε φόρους στις ΗΠΑ για τα ίδια κέρδη που η Επιτροπή λέει ότι θα έπρεπε να έχουν φορολογηθεί στην Ιρλανδία.

Η Ιρλανδία, που η οικονομία της έχει ωφεληθεί από τις επενδύσεις πολυεθνικών εταιριών που προσελκύονται από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, προσφεύγει επίσης κατά της απόφασης της Επιτροπής.

«Όπως έχει τονίσει ήδη η Ιρλανδία, [η απόφαση της Κομισιόν] υπονομεύει τη νομική βεβαιότητα, … και η νομική βεβαιότητα είναι μια αρχή κλειδί του δικαίου της ΕΕ -- μία αρχή στην οποία στηρίζονται οι επιχειρήσεις», είπε ο Μπίαρντ.

«Μερικοί μπορεί να θέλουν να αλλάξουν το διεθνές φορολογικό σύστημα αλλά αυτό είναι ένα θέμα της φορολογικής νομοθεσίας -- όχι κρατική βοήθεια», είπε.

Η Ιρλανδία έχει πει πως έχει υποστεί εντελώς αδικαιολόγητες επικρίσεις και πως η φορολογική υπόθεση της Apple οφείλεται σε μια ασυμβατότητα ανάμεσα στα φορολογικά συστήματα της Ιρλανδίας και των ΗΠΑ.

«Η απόφαση της Κομισιόν έχει θεμελιώδη κενά», δήλωσε ο Πολ Γκάλαχερ, δικηγόρος για την Ιρλανδία, στο δικαστήριο.

Οι δικηγόροι της Επιτροπής θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους επίσης σήμερα. Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί μέσα στους ερχόμενους μήνες.