Alexey Miller: Τέθηκε η νομική βάση για τον αγωγό Turkish Stream

Alexey Miller: Τέθηκε η νομική βάση για τον αγωγό Turkish Stream

Διακρατική συμφωνία για τον αγωγό Turkish Stream υπέγραψαν κατά την διάρκεια του 23ου World Energy Congress (WEC) στην Κωνσταντινούπολη η Ρωσία και η Τουρκία. 

Το έγγραφο συμπεριλαμβάνει την κατασκευή δύο υποθαλάσσιων αγωγών από την Ρωσία προς την Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και μια χερσαία γραμμή transit που θα φτάνει μέχρι τα σύνορα της Τουρκίας με τις γειτονικές της χώρες.

"Ένα εξαιρετικά σημαντικό έγγραφο υπεγράφη σήμερα - τέθηκε η νομική βάση για τον αγωγό Turkish Strem. Η άνευ προηγουμένου ταχύτητα με την οποία έχει συνταχθεί αυτή η διακυβερνητική συμφωνία αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον και των δύο χωρών για την ταχεία υλοποίηση του έργου. Και αυτό είναι κατανοητό – ο αγωγός Turksih Strem θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού αερίου της Τουρκία, καθώς και στη Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη", δήλωσε ο επικεφαλής της Gazprom, Alexey Miller.

Υπενθυμίζεται πως στις 1 Δεκεμβρίου 2014 PAO Gazprom και η τουρκική BOTAS υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream. Ο αγωγός θα ακολουθήσει 660 χιλιόμετρα κατά μήκος της αρχικής διαδρομής του South Stream και 250 χιλιόμετρα κατά μήκος μιας νέας διαδρομής προς το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας. Αναμένεται ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου για την πρώτη γραμμή της τουρκικής ρεύμα (χωρητικότητας 15.75bcm) θα έχει ως αποκλειστικό στόχο την τουρκική αγορά

Τον Σεπτέμβριο του 2016, η Τουρκία επικύρωσε μια σειρά αδειών για το έργο, και συγκεκριμένα την πρώτη άδεια για την κατασκευή του υπέρακτιου τμήματος και άδεια έρευνας για την υποθαλάσσια διαδρομή των αγωγών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας (ΑΟΖ) και των χωρικών της υδάτων.

Συμφωνία για τη λειτουργία ταυτόχρονα και των δύο γραμμών στις 30 Δεκεμβρίου 2019

Στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του διπλού αγωγού Turk Stream, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να θέσουν σε λειτουργία ταυτόχρονα και τις δύο γραμμές, στις 30 Δεκεμβρίου 2019, γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

H κάθε μία γραμμή του αγωγού θα μεταφέρει 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου το χρόνο, η πρώτη θα πηγαίνει προς την Tουρκία για εσωτερική κατανάλωση και η δεύτερη θα καταλήγει στα τουρκοελληνικα σύνορα και μέσω Ελλάδας σε χώρες της νότιας Ευρώπης .

Η συμφωνία προβλέπει ότι το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ανήκει πλήρως στη δικαιοδοσία της ρωσικής Gazprom. Αναφορικά με το χερσαίο τμήμα, η πρώτη γραμμή, η προς εσωτερική κατανάλωση, θα ανήκει πλήρως στην τουρκική Botas, και η δεύτερη εξ ημισείας σε Botas και την Gazprom .

Στην πρώτη γραμμή θα διοχετευτούν οι ποσότητες φυσικού αερίου που σήμερα φθάνουν στην Τουρκία μέσω της Βουλγαρίας. Άρα, θα μειωθεί αμέσως η διέλευση μέσω της Ουκρανίας κατά 15 δισεκατομμύρια κυβικά το χρόνο.

Επίσης, άλλα 15 δισ. θα διοχετευτούν προς τα ελληνικά σύνορα, όμως πριν, εξηγεί ο αρθρογράφος της εφημερίδας, πρέπει να υπογραφούν οι ανάλογες συμφωνίες για τη δεύτερη αυτή γραμμή, η κατασκευή της οποίας προβλέπεται να ξεκινήσει το 2018.