Aegean: Η νέα επένδυση στο Ελ. Βενιζέλος αναβαθμίζει τις ελληνικές αερομεταφορές

Aegean: Η νέα επένδυση στο Ελ. Βενιζέλος αναβαθμίζει τις ελληνικές αερομεταφορές

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια σημαντική είδηση «έβγαλε» η τελετή υπογραφής της μεγάλης συμφωνίας Aegean Airlines και Airbus την περασμένη Παρασκευή για την αγορά του των 42 αεροσκαφών, συνολικής αξίας τιμοκαταλόγου 5 δισ. δολαρίων.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης, η εταιρεία δρομολογεί μια ιδιαίτερης σημασίας – για την ελληνική αεροπορία – επένδυση, που θα αφορά στη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης στελεχών αερομεταφορών, πιλοτών και προσωπικού καμπίνας.

Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί εντός της τεχνικής βάσης της Aegean στις εγκαταστάσεις του Ελευθέριος Βενιζέλος, δηλαδή μέσα στο «άντρο» των ελληνικών αερομεταφορών, ενώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 18 έως 24 μηνών.

Πρόκειται για σύγχρονο κέντρο κατά τα διεθνή πρότυπα που θα υλοποιηθεί με την τεχνική και υλική συνδρομή του κορυφαίου κατασκευαστή αεροσκαφών παγκοσμίως, της Airbus, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Η κίνηση αυτή αλλάζει επίπεδο την ελληνική αεροπλοΐα και αναβαθμίζει την Aegean Airlines, που πλέον κινείται κατά τα πρότυπα μεγάλων αεροπορικών εταιρειών του εξωτερικού, που έχουν δική τους «σχολή» και φυτώριο πιλοτών, «καθετοποιώντας» πλέον το πτητικό έργο. Άλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Βασιλάκης, «η ανάπτυξη των αερομεταφορών έχει σημαντικά στρατηγικά οφέλη για τη χώρα».  

Θα έχει σύγχρονες υποδομές με δύο εξομοιωτές πτήσεων – τους μοναδικούς ιδιόκτητους στην Ελλάδα - ώστε οι πιλότοι να εκπαιδεύονται εδώ και να μην χρειάζεται να πηγαίνουν στο εξωτερικό, καθώς όλος ο κύκλος εκπαίδευσης /επανεκπαίδευσης θα ολοκληρώνεται στη χώρα μας.

Όμως, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης, θα υπάρχει η προοπτική αύξησης έως και έξι εξομοιωτές τα προσεχή χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης προς τρίτους.

Το εκπαιδευτικό κέντρο θα είναι 12.000 τ.μ., θα προσφέρει μια άρτια και επεκτάσιμη σε δυνατότητες υποδομή και θα χρησιμοποιείται για τη διαρκή επανεκπαίδευση του πτητικού δυναμικού της Aegean, αλλά και στη δημιουργία και υποστήριξη της επόμενης γενιάς των στελεχών της.

Το πρόγραμμα των υποτροφιών

Συνδυαστικά με την επένδυση σε νέο στόλο, αλλά και το εκπαιδευτικό κέντρο, η Aegean ανακοίνωσε και ένα πρόγραμμα υποτροφιών, θέλοντας να βοηθήσει στην πράξη στην ανάδειξη της επόμενης «φουρνιάς» πιλοτών για τη χώρα. Συνδυάζοντας τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό δεν έχουμε να φοβόμαστε για τίποτα, τονίζει ο κ. Βασιλάκης.

Ο πρόεδρος της εταιρείας ανακοίνωσε πως ξεκινάει ένα πρόγραμμα υποτροφιών/στήριξης σπουδών για 100 υποψήφιους πιλότους το 2018-2019.

Συγκεκριμένα, η Aegean θα αναλάβει με συνδυασμό χορηγίας και εγγύησης δανείου το 90% του κόστους των σπουδών των νέων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μια υποστήριξη εξαιρετικά σημαντική, αν σκεφτεί κανείς ότι το συνολικό κόστος σπουδών για κάθε μελλοντικό πιλότο, συμπεριλαμβανόμενης της εκπαίδευσης στον τύπο, ανέρχεται σε 75-80 χιλ. ευρώ.

Οι υποτροφίες θα ισχύουν για φοίτηση στις δύο πιο καθιερωμένες σχολές εκπαίδευσης πιλοτών στην Ελλάδα, την Εγνατία Αviation και την Global Aviation.

Η νέα (νέα) είδηση στην αγορά των 42 αεροσκαφών

Μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη αναφορικά με την παραγγελία των αεροσκαφών έκανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης, καθώς γνωστοποίησε πως μέσα στη συμφωνία (των 30+12 αεροσκαφών) περιλαμβάνονται και δέκα αεροσκάφη τύπου A321neo.

Πρόκειται για μεγαλύτερα αεροσκάφη σε μέγεθος και χωρητικότητα επιβατών, ενισχύοντας τις δυνατότητες της εταιρείας, ενώ είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Aegean που κάνει τέτοια παραγγελία.

Τι εισφέρει στο κράτος η Aegean

Έχουν ενδιαφέρον ορισμένα οικονομικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχιος Βασιλάκης, αναφορικά με το οικονομικό αποτύπωμα της λειτουργίας της εταιρείας στη χώρα μας. Όπως είπε λοιπόν, «η εταιρεία συμβάλει με 350 εκατ. ευρώ το χρόνο στα ετήσια έσοδα του δημοσίου, ενώ για κάθε ένα ευρώ που λαμβάνουν οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοι μας αθροιστικά αποδίδει στο δημόσιο 3 ευρώ ετησίως.

Κάθε ένα αεροπλάνο που προστίθεται στη λειτουργία της εταιρείας αποδίδει 6,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο Ελληνικό Δημόσιο και δημιουργεί 90 επιπλέον θέσεις εργασίας», (στην εταιρεία & επίγεια), τόνισε.