Aegean: Εντός 45 ημερών οι υπογραφές για την αγορά του αιώνα

Aegean: Εντός 45 ημερών οι υπογραφές για την αγορά του αιώνα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εντός των επόμενων 30 έως 45 ημερών θα πέσουν οι υπογραφές για την αγορά του... αιώνα, ήτοι την παραγγελία για την κατασκευή των 42 νέων αεροσκαφών που η Aegean Airlines θα αρχίσει να παραλαμβάνει από το 2020 από την Airbus. Αυτό αποκάλυψε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση ο αντιπρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγγελία που έχει κάνει ποτέ ελληνική εταιρεία – ασχέτως κλάδου – αποτελώντας και τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, ενώ θα αναβαθμίσει και θα αλλάξει επίπεδο την ελληνική αεροπορική εταιρεία. Θυμίζουμε ότι το συνολικό deal, με τιμές τιμοκαταλόγου, ανέρχεται στα 5 δισ. δολάρια.

Ο κ. Βασιλάκης γνωστοποίησε ότι αυτό το διάστημα και παράλληλα με την τελική σύμβαση λαμβάνει χώρα σειρά συζητήσεων με τράπεζες, οργανισμούς μισθώσεων και άλλους φορείς για δυνητικές συμβάσεις για τον τρόπο που θα γίνει η αποπληρωμή των αεροσκαφών.

Παράλληλα, ο κ. Βασιλάκης τόνισε πως «η αίσθησή μας είναι ότι αυτή τη φορά θα έχουμε περισσότερα ιδιόκτητα αεροσκάφη (σ.σ. συγκριτικά με τα μισθωμένα σε leasing κ.λπ.), όμως αυτό είναι κάτι που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο.

Ο κ. Βασιλάκης επισήμανε πως η αύξηση των τιμών του πετρελαίου φανερώνει την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης επένδυσης, καθώς αυτά τα νέου τύπου αεροσκάφη, εκτός των άλλων παρέχουν εξοικονόμηση καυσίμου περί το 15% κατά μέσο όρο.

Τόνισε πως από κάθε άποψη είναι επιτακτική η ανανέωση του στόλου, καθώς τα νέα αεροσκάφη λόγω της μικρότερης κατανάλωσης καυσίμου θα έχουν δυνατότητα μιας ώρας παραπάνω πτήσης, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία για κάλυψη και νέων προορισμών με εμπορικό ενδιαφέρον.

Αναφορικά με το σκόπελο που φέρνει η κλιμακούμενη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου μετά από μια τριετία ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις αερομεταφορές, ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines γνωστοποίησε ότι «έχουμε προαγοράσει 55-58% των αναγκών μας σε πετρέλαιο για όλο το 2018, άρα η επίδραση από την αύξηση των τιμών θα είναι σχετικά μικρότερη».

Σχετικά με την επιλογή της Airbus, ο κ. Βασιλάκης αποκάλυψε πως η εταιρεία έφτασε κοντά στο να κλείσει συμφωνία με τη Boeing, ενώ οι συζητήσεις και με τους δύο κορυφαίους κατασκευαστές αεροσκαφών ήταν επιβεβλημένες ώστε να επιτευχθούν οι καλύτεροι όροι.

Δ. Γερογιάννης: Πάει εξαιρετικά και το 2018

Μιλώντας για την πορεία της Aegean Airlines, ο διευθύνων σύμβουλος και «ψυχή» της επιχείρησης κ. Δημήτρης Γερογιάννης, επισήμανε ότι και το 2018 πάει εξαιρετικά, καθώς οι ενδείξεις σχετικά με τη ζήτηση της καλοκαιρινής περιόδου διαφαίνονται θετικές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περαιτέρω ενίσχυση των βασικών αγορών που είναι οι χώρες Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, σημειώνοντας ότι η ενίσχυση του δικτύου προσφέρει αυξημένη προσβασιμότητα σ'' αυτές τις βασικές αγορές, καθώς οι τρεις αυτές χώρες αφορούν το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον θέσεων.

Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό του 2017 ο κ. Γερογιάννης τόνισε πως η χρονιά έκλεισε με τις καλύτερες – ιστορικά – πληρότητες για την εταιρεία, λόγω και της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης του δικτύου αλλά και του στόλου.

Το 2017 η Aegean μετέφερε 13,2 εκατ. επιβάτες μέσω ενός δικτύου 145 προορισμών σε 40 χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Να σημειωθεί ότι από τα 4,2 εκατ. επιβάτες το 2013 πλέον η Aegean έχει τριπλασιάσει το πτητικό της έργο, ενώ έχει αυξηθεί κατά 900 άτομα το προσωπικό της, που από τα 2100 άτομα προ 5τίας, πλέον φτάνει τα 3.000 άτομα.

Μέρισμα 0,55 ευρώ ενέκρινε η γενική συνέλευση

Η χθεσινή γενική συνέλευση της Aegean ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,55 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2017. Το μέρισμα προέρχεται κατά 0,51 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη χρήσης του 2017 και κατά 0,04 ευρώ ανά μετοχή από τα αδιανέμητα κέρδη της χρήσης 2013.

Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει την επόμενη Τρίτη 22 Μαΐου, ενώ δικαιούχοι θα είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Aυλων Τίτλων την 23.05.2018 (record date).

Η διανομή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 29 Μαΐου μέσω της Eurobank ενώ το καθαρό ποσό πληρωμής, μετά την παρακράτηση φόρων θα είναι τα ποσού 0,4675 ευρώ ανά μετοχή.

Στην τακτική γενική συνέλευση παρέστησαν και ψήφισαν 173 μέτοχοι της εταιρείας, οι οποίοι εκπροσώπησαν 55.357.116 μετοχές και ισάριθμους ψήφους, επί συνόλου 71.417.100 μετοχών και ψήφων, ή ποσοστό 77,51% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.

Ποια είναι η αγορά του αιώνα

Η Aegean πριν από ενάμιση μήνα ανακοίνωσε τη μεγάλη συμφωνία με την Airbus για την απόκτηση 30+12 αεροσκαφών (42 συνολικά) νέας γενιάς της οικογένειας Α320neo, η συνολική αξία των οποίων τιμολογείται στα 5 δισ. δολάρια! Είναι τα αεροπλάνα που θα πετά η ελληνική εταιρεία τα προσεχή 15-20 χρόνια, άρα πρόκειται για άκρως κομβική επένδυση.

Τα νέα αεροσκάφη της οικογένειας Α320neo θα αρχίσουν να προστίθενται στο στόλο της Aegean Ailrines από το 2020 και η παραλαβή θα ολοκληρωθεί το 2025.

Με 18 νέα δρομολόγια και 700.000 περισσότερες θέσεις το 2018

Ακολουθώντας αλλά και συνδράμοντας ταυτόχρονα στο momentum του ελληνικού τουρισμού, η Aegean Airlines εντός του 2018 προσθέτει 18 νέα δρομολόγια, 11 νέους προορισμούς και 700 χιλ. επιπλέον θέσεις. Συνάμα προσθέτει τέσσερις νέες χώρες στο πτητικό της έργο.

Η εταιρεία προσθέτει δρομολόγια για Ιταλία (Τορίνο, Παλέρμο, Μπολόνια και Λαμέτζια Τέρμε), Ισπανία (Μάλαγα), Ελβετία (Βασιλεία), Κροατία (Ζάγκρεμπ και Ζαντάρ), Λιθουανία (Βίλνιους), Ρουμανία (Κλουζ Ναπόκα) και Σκόπια.

Επίσης, προσθέτει και εφτά νέα δρομολόγια από την Περιφέρεια (Κέρκυρα – Μόσχα, Σαντορίνη – Τελ Αβίβ, Μύκονος – Τελ Αβίβ, Μύκονος- Βηρυτός, Ρόδος – Λυών, Ρόδος – Βηρυτός, Ηράκλειο – Βηρυτός).

Στην πλήρη εξέλιξή του στα μέσα του 2018, το νέο πρόγραμμα της εταιρείας θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο 153 προορισμών, σε 44 συνολικά χώρες, με 16,6 εκατ. διαθέσιμες θέσεις, 700 χιλ. περισσότερες από το 2017. H Αθήνα θα φτάσει τα 112 δρομολόγια, εκ των οποίων τα 81 θα είναι εξωτερικού και τα 31 εσωτερικού.